Реклама / Ads
12| 5523 |14.09.2015 НОВИНИ

Бъчварова: Не поставяме условия за 120-те хил. бежанци и квотите

.
Румяна Бъчварова
България ще подкрепи предложението за разпределянето на мигрантите в ЕС, но като временна, а не като постоянна мярка. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, която пристигна за извънредното заседание на Съвета на ЕС по вътрешни работи, съобщава БТА.
 

По нейните думи България не поставя условия, за да подкрепи предложението на ЕК за разселването на 120 хиляди мигранти. Механизмът, който е представен за изчисляването на квотите, отразява особеностите на отделните държави и е съобразен с тях, посочи Бъчварова. Големият проблем е в броя, който ще бъде разпределен по логиката на тези квоти, поясни тя. Сега говорим за 120 хиляди души, само преди няколко месеца говорихме за 40 хиляди. Ако не повишим сигурността по външните граници на ЕС, само след няколко месеца може да говорим за много повече, коментира вицепремиерът.

 

Разговорът, който предстои, е разговор по принцип, политически, отбеляза Бъчварова по повод днешното заседание и очакванията за потвърждение или промяна на точните квоти, предвидени от ЕК. Преди няколко дни изразихме позицията на правителството - че най-важното в тази ситуация е да се търсят мерки за по-добро управление на миграционните процеси и създалата се криза, заяви вицепремиерът. Затова ще подкрепим решение, което работи в тази посока, поясни тя.

 

Съзнаваме, че на този етап едва ли има перфектно решение, което да отговаря на изискванията на всички държави. Все пак е по-добре да има някакво, отколкото никакво решение. Нашата позиция ще бъде да търсим възможностите за постигането на решение. Ако се приеме решението за разселване, тогава ще го подкрепим, то е справедливо. Подходът, който се предлага, включва възможността всяка държава, ако попадне в тежка ситуация, да се възползва от това право. Същевременно смятаме, че това не може да бъде постоянен механизъм, поясни Бъчварова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5552 |11.09.2015 Мерджанов към Бъчварова: Вие или Кунева решавате въпроса с бежанците? . 5| 4801 |11.09.2015 Янков пита Бъчварова: Какво направихте за спиране на кражбите по села и градове? . 26| 6274 |10.09.2015 Бъчварова: Не само ще приемаме бежанци, а ще ги интегрираме . 6| 5458 |08.09.2015 Бъчварова:Спецзвено на МВР и обвинението ще разследва трафика на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads