Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
30| 6206 |22.09.2012

В Бъгария имало нужда от ислямски институт и духовни водачи

.
Една истински силна държава, грижеща се за гражданите си, трябва да построи ислямски институт. Не трябва да се правим на глухи и слепи. Западните Родопи са проблемен район, обясни Петко Атанасов от ВМРО-НИЕ. 20 години бяхме разграден двор и в такъв всяко чуждо куче граби полозите, каза дословно той.

Едно такова дело, да се осмее пророка, е водено от престъпни подбуди, то е провокация, защото за мюмюсламните това е чувствителна тема, но и обичта към пророка не може да се изразява с вандалски постъпки и убийства на невинни хора, обяви по ТВ 7 зам. главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали.

Конфликтът е по-скоро политически, това е конфликт межзу Запада и Изтока, каза проф. Цветан Теофанов, арабист. Според него карикатурите са отражение на много стар религиозен конфликт.

Тези филми са провокации, но те показват и непознаването на тези култури, отчете Петко Атанасов от ВМРО-НИЕ. Самото публикуване на карикатурите е обидно, но има разлика между християнските и мюсюлманските държави, защото ние сме светски държави, а на Изток ислямът продължава да е политическа доктрина. Там считат пророка Мохамед за жив. 

Има проблем с т.нар. традиционен ислям в България, каза Бирали Мюмюн Бирали. По тези географски ширини има хора, които не се кланят, ядат свинско и пият алкохол, по тези теми говорят неспециалисти, отчете той. Ислямът не тревожи света, а това, което се случва. Религията като доктрина и поведението на мюсюлманите трябва да се разграничи, настоя Бирали Мюмюн Бирали. Подобни процеси като в Арабския свят у нас не трябва да се случва, но ако провокираш хората, не можеш да прогнозираш как ще се случат нещата, каза той.

Не правя разлика между българския ислям и отразения в Корана, каза проф. Теофанов. Но терористичните прояви, вкл. и в Бургас, обикновено стават в някакъв контекст, те или са следствие, или предшестват някакви събития. този филм също се вписва в някакъв контекст.

Забрадките у нас се увеличават, обяви Петко Атанасов от ВМРО-НИЕ по повод процеса в Пазарджик. Те влизат там, където има социални проблеми и откъснати общности, което е проблем на държавата. В България не трябва да се допуска ислямът да бъде използван за политика.

Когато той се използва от невежи хора, можем да си представим какво се случва, каза зам. главният мюфтия. 

От изнесените данни явно има хора, проповядващи радикален ислям у нас и това е стряскащо, смята Петко Атанасов. Той подчерта, че в Западните Родопи има представители на екстремистки организации и там се работи с години. Това е проблемен район още от 70-те години на 20 в., а липсва национална концепция как да подходим към тези хора, счита Атанасов. Не трябва да се правим на глухи и слепи, призова той. Национализмът не е против, а за България. Една истински силна държава, грижеща се за гражданите си, трябва да построи ислямски институт, който да подготвя кадри.

Проблемът е в подготовката на кадри, обясни проф. Теофанов. Има разлика между турския и саудитския подход в отглеждането на кадри, продължи той. 

Тук имаме възможност да обучим специалисти, призова Бирали Мюмюн Бирали.

Ислямът е и като политическа доктрина; конфликт има и със забрадките, каза Атанасов. Не може религиозните права да излизат извън Конституцията.

Ако имахме наше училище, нямаше в Родопите да има представители на различни ислямски секти, обобщи водещият Емил Кошлуков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Имало и втори участник в атентата на летище Сарафово 6| 5090 |14.08.2012 . Мистерия: Два бели косъма имало у убитата Яна 20| 5635 |02.08.2012 . Цв. Цветанов: Имало е поне 15 осигурени сигнала за тероризъм 8| 6083 |27.07.2012 . Имало предотвратени терористични актове в последните 2 години 16| 5804 |23.07.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ