Реклама / Ads
2| 2424 |04.05.2024 НОВИНИ

Байдън скандализира Япония и Индия, нарече ги "ксенофобски"

.
Американският държавен глава Джо Байдън Източник: БГНЕС
Япония и Индия изразиха съжаление, че американският държавен глава Джо Байдън е определил двете страни като ксенофобски, съобщиха Франс прес и Ройтерс.
 

По време на предизборна проява в сряда Байдън акцентира, че икономиката на САЩ бележи растеж, защото в САЩ приемат имигранти, отбелязва Ройтерс. Байдън постави на равна нога Япония и Индия и съперниците на САЩ - Китай и Русия, като заяви, че четирите икономически сили изпитват трудности заради техния отказ да приемат имигранти, припомня Франс прес.

 

"Защо Китай буксува толкова в икономически план? Защо Япония има проблеми? А Русия? А Индия? Защото те са ксенофобски. Те не искат имигранти", е посочил стопанинът на Белия дом по време на проявата.





В отговор днес Токио изрази съжаление, че тези коментари не се основават на точно разбиране на политиката на Япония. Възраженията на Токио се акцентират в изявление на японското правителство.

 

Коментарите на Байдън дойдоха по-малко от месец след като японският министър-председател Фумио Кишида беше на официална визита във Вашингтон и в негова чест Байдън даде тържествена вечеря в Белия дом.

 

Белият дом бързо се опита сега да смекчи тази критика от страна на Байдън към Япония и Индия.





"Гледната точка, която защитаваше президентът, и аз мисля, че в целия свят хората осъзнават това, е, че САЩ са страна на имигранти, това е в нашето ДНК", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в четвъртък.

 

"Запознахме се с обясненията на американското правителство, според което въпросните коментари не са били направени с цел да се навреди на значимостта и трайността на отношенията между Япония и САЩ", се отбелязва в изявлението на японското правителство, в което то изразява съжаление относно изказването на президента на САЩ.





Думите на американския лидер не са били нито записани на аудио или видеофайл, но шепа журналисти, присъствали по време на това изказване, ги предават писмено. Те са били изречени по време на предизборна проява, посветена на американците от азиатски произход.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2446 |04.05.2024 The Telegraph: Тръмп планира да накара страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана до 3% от БВП . 27| 3596 |04.05.2024 Мария Захарова: Русия е готова да обсъди сериозни предложения за изход от конфликта в Украйна . 3| 2773 |04.05.2024 СЗО алармира: Офанзивата в Рафах ще доведе до кървава баня . 16| 3167 |04.05.2024 Политологът Георги Киряков: Солидарна България има шанс да влезе в 50-ото Народно събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads