Реклама / Ads
8| 5778 |20.09.2013 НОВИНИ

Българчета бъркат Google с ГУЛаг

.
Българските младежи бъркат комунистическия концлагер ГУЛаг с интернет търсачката Google. Всеки втори българин между 15 и 35 години пък не знае всички страни, с които граничи България. Това сочат данни от изследване на НЦИОМ на тема „Комунизмът в българските учебници”, финансирано от Европейския парламент. Проучването е поръчано от фондация от социолози и историци, според които българският комунизъм трябва да влезе в учебните програми на просветното министерство.
 
Според данни от изследването всеки пети младеж не знае нищо за Сталин 76% не са чували за лагера край Ловеч.

Болшинството от тях – 62 на сто, не знаят и причината за смъртта на писателя Георги Марков, а всеки трети не свързва с нищо Берлинската стена. „В учебниците по история за 11-и клас има 65 урока, от които само 6 са посветени на комунизма. Те често се пропускат, защото са на края на учебния материал. Учениците не са и мотивирани да ги учат, защото тези теми не влизат нито в конспекта за матурата, нито в този за изпита по история за университета”, коментира социологът Любомир Пожарлиев в "Монитор".

Всеки пети младеж в страната иска да живее в страната по времето на Тодор Живков основно заради сигурността и добрата професионална реализация, с които свързват управлението му. Само 31% избират да живеят при демокрацията след 1989 година, а 22% желаят да напуснат България. Според социолога Васил Кадринов тези данни са изключително тревожни и са повлияни именно от празнините при преподаването на история на комунистическия режим.

Почти половината от младите хора у нас нямат представа за това, че Освиенцим е концлагер Някои от тях дори мислят, че значението на думата е „слаб”, сочат данни от изследването. Младежите у нас не свързват с нищо и холокоста. Болшинството от попитаните смятат, че
забогателите след 1989 година са мафиоти мутри и политици, сочат още данни от изследването.

41 на сто от младежите не могат да преценят каква е била ролята на ДС при комунистическия режим. Всеки трети пък не знае в кой град се намира Европейският парламент, а половината не могат да преценят дали съветската армия в България е била окупатор или освободител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5316 |02.08.2013 13-годишният чичо призна: убил българчетата от ревност . 21| 5818 |12.12.2012 Българчетата прогресивно по-тъпи . 25| 6721 |29.10.2012 Президентът към българчета от диаспората: Заради вас съм приповдигнат . 5| 5311 |23.10.2012 Бащата отвлякъл 3-те българчета от Белгия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads