Реклама / Ads
23| 5439 |25.08.2011 НОВИНИ

България амбицирана да стигне света по грамотност

.
Поредната проверка за знанията на 15-годишните ще бъде догодина.
 

В България вече има книгата със задачите на международната организация PISA, която проверява грамотността на новите поколения в света и прави класация на страните. Просветното министерство разчита, че като се упражняват с тестовете по български език, математика и природни науки, нашите ученици ще дръпнат нагоре от последните места. Поредната проверка за знанията на 15-годишните ще бъде догодина. Правата върху книгата държи фондация “Просвета” към едноименното издателство, което прави повечето от учебниците. Образователният министър Сергей Игнатов разпореди 500 педагози да започнат веднага да се обучават, за да готвят и учениците си по новите тестове.


България е закупила книгата със задачите на международната организация PISA, която прави препитването за грамотността на новите поколения в света. Тези задачи тя пази “като очите си”. Правата върху нея държи фондация “Просвета”, а образователният министър Сергей Игнатов преди няколко месеца разпореди по книгата да се подготвят над 500 педагози. “От тази есен в екипа обучители ще поканим и Съюза на математиците, каза София Димитрова”, главен редактор на издателство “Просвета”.

 

В книгата са онези задачи по четене, математика и природни науки, които са от банката на организацията, но тя вече ги е разсекретила и няма да ги използва в предстоящите оценъчни тестове. Те се правят много трудно от изключително високо ниво специалисти, в този смисъл всяка е ценна и рядко се “осветява”, обясниха специалисти.

За първи път у нас тези задания по различните предмети са видени от въпросните 500 педагози. До този момент никой не е знаел как изглеждат, защото веднага след тестовете, които у нас се провеждат от 2006 г., те се прибират от външните оценители.

 

Следващата година у нас ще се проведе PISA 2012 г. по природни науки и отсега от просветното ведомство са на “бойна нога”, за да се изложим по-малко. “Не можем да мечтаме да сме сред отличниците като Финландия и Германия, защото у нас не се преподава по критериите за грамотност на Европейската комисия”, признават експертите. Те са измислени и определени преди 5 г. и повечето от държавите вече пренаписаха учебните си планове и Държавните образователни изисквания (ДОИ) според тези компетентности за ниво на знания и грамотност. У нас обаче всичките реформи в системата не обхващаха това и резултатите не закъсняха - България е на едно от последните места по грамотност на 15-годишните си.

Сега също няма нови стандарти за знания в училище, тъй като се чака парламентът да одобри промяната в структурата на училищата. държавните изисквания обаче се пишат вече и са почти на финала си, след което предстои промяна на учебниците. За 2012 г. подготовката ще върви чрез обучителни курсове на учителите и оттам на децата за предстоящия международен тест. Те няма да са безплатни за тях, а ще се покриват от парите за квалификация.

От новата учебна година за педагозите ще има електронни учебници.  (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6968 |16.08.2011 750 хил. македонци "превзели" България . 45| 4869 |16.08.2011 Калфин бил като слънцето и въздуха за България . 20| 6650 |16.08.2011 Появе се свидетел на катастрофата на "България" . 39| 5575 |12.08.2011 Юзеи Юзеиров "постави на колене шовинистична България"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads