Реклама / Ads
20| 5024 |03.06.2014 НОВИНИ

България и Австрия подкрепиха "Южен поток"

.
Кристиан Вигенин и Себастиан Курц Източник: Пресцентрър на МвНР
Външните министри на България и Австрия са подкрепили „реализацията на проекта „Южен поток”, който ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за Европа”, става ясно от съобщение на МнВР след среща между Кристиан Вигенин и Себастиан Курц, изпратено ден след като Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу страната ни заради тръбата.
 

От ведомството уточниха, че разговорите между двамата са се провели вчера, преди да бъдат заявени намеренията на Брюксел да съди България, тъй като според Комисията страната нарушава европейското законодателство с намеренията да осъществи „Южен поток” в този му вид.

Иначе двамата външни министри са се обединили около становището, че вниманието на Европейския съюз трябва да бъде насочено приоритетно към политиките за насърчаване на растежа и заетостта, енергийната политика, политиките в областта на правосъдието и вътрешните работи и по-конкретно по отношение на убежището и миграцията, посочват още от пресцентъра на ведомството.

Двете страни са потвърдили и ангажимента си към европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и готовността да окажат подкрепа, като споделят опита си за изпълнение на критериите и приобщаване към европейските ценности. Вигенин е подчертал значението на развитието на добросъседските отношения между държавите от региона.

По отношение на бъдещите приоритети на ЕС Вигенин е подчертал, че следващият председател на Европейската комисия трябва да работи за задълбочаване на интеграцията и за сближаването в Съюза, предава бТВ. Българският външен министър е отбелязал и значението на Дунавската стратегия като важен инструмент за сближаване на Дунавския регион с ЕС и приветства политиката на засилено сътрудничество между пристанищата от Дунавския и Черноморския регион.

Вигенин е изтъкнал необходимостта от всеобхватен подход по отношение на бежанците. „Важно е не само да се засили граничният контрол и да се подпомага интеграцията на бежанците, но и да се води целенасочена политика за подкрепа на държавите на произход“, подчертал той. От своя страна, Себастиан Курц е потвърдил положителната оценка на Австрия за изпълнените от страна на България технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство.

Вигенин ще участва днес в годишната среща на външните министри на Централноевропейската инициатива и Конференция по Западните Балкани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4854 |03.06.2014 Чирпанлиев: Бежанците са блокирани в България . 31| 5147 |02.06.2014 Стойнев: България активно участва в диалога ЕС-Русия за "Южен поток" . 34| 5588 |02.06.2014 Брюксел стартира наказателна процедура срещу България . 1| 4920 |02.06.2014 Бербатов награждава таланти на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads