Реклама / Ads
10| 3668 |30.03.2021 НОВИНИ

България била технологичен хъб на Балканите, но и Xiaomi отвори завод в Турция

.
Поредна технологична компания избира да отвори завод в съседна на България държава. Шамарите за страната ни не спират - България не е предпочитана за технологични гиганти, въпреки че е спрягана за “дигитален хъб” на Балканите, а проучване на НСИ отчита подобряване на бизнес климата у нас. Дали?
 

Истината е проста - въпреки че у нас работната ръка би била доста по-евтина, пък и доста по-качествена корупцията спира мнозина. Ето така например миналата година Microsoft избра Гърция. Tesla - Румъния. 


Сега китайската компания Xiaomi избира Турция за новия си завод за смартфони. Истанбул се превръща в четвъртата точка от мрежата на компанията от производствени мощности по света. Заводът ще отвори нови 2000 работни места. Инвестицията е за 30 милиона долара. 


Още две китайски компании за производство на интелигентни телефони -  Oppo и Tecno Mobile, също обявиха, че ще стартират производства в Турция.


Президентът Реджеп Ердоган изпрати писмо, в което заяви, че Турция предлага важни възможности за чуждестранни инвеститори, благодарение на динамичната си работна сила и стратегическото си местоположение. 


“Турция, в която се продават над 10 милиона смартфона годишно, е свързваща точка на Европа, Русия и Близкия изток. Странатa върви с твърди стъпки към превръщането си в регионален център за производство на смартфони“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската информационна агенция. 


През февруари междувременно Борисов се похвали, че страната ни предлагала предимства пред чуждестранните инвеститори. Какви, например?

 

Все пак обаче трябва да се има предвид, че Китай и Европа са в обтегнати отношения. Блокът наложи санкции по наскоро приетия закон “Магнитски”, а Китай отвърна и налож санкции срещу граждани на няколко европейски държави, включително евродепутати, институции в Брюксел и два института. Пекин обвини ЕС и в "лицемерие".


Всичко това се случва и само три месеца след инвестиционното споразумение между двете държави. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3876 |30.03.2021 Реципрочни действия: РСМ изпрати протестна нота до България . 28| 5513 |29.03.2021 Руска медия: Изборите няма да помогнат на България да влезе в Шенген или Еврозоната . 6| 3451 |29.03.2021 Доц. Кючуков: България направи подарък на македонизма и сега се борим с ЕС . 11| 4982 |28.03.2021 България изпадна от Топ 30 по износ на оръжия - класацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads