Реклама / Ads
16| 6507 |22.07.2011 НОВИНИ

България готова с контраудар срещу "Атомстройекспорт"

.
Българската страна все още не е уведомена по надлежния ред за заведения иск от страна на "Атомстройекспорт" (АСЕ) срещу НЕК във връзка с неизплатени задължения за изграждането на АЕЦ "Белене". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) днес.
 

Новината, че АСЕ е завела дело срещу НЕК за 58 млн. евро в парижкия арбитраж бе съобщена в четвъртък вечерта от руската агенция РИА Новости, която се позова на неназован представител от руската компания, избрана да строи "Белене".

Българската компания НЕК има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума от 58 млн. евро и веднага ще заведе контраиск, съобщават от МИЕТ, без да уточняват за какви претенции и какви суми става дума.

Дълбоко вярваме, че това не е нов подход, избран от руската страна, за водене на преговори по проекта АЕЦ "Белене", допълват от министерството.

Преди това от АСЕ подчертаха, че завеждането на сегашния иск и предупреждението за следващ "в никакъв случай не бива да се разглежда като мярка за натиск от страна на изпълнителя с цел да се ускори вземането на решение."

Надяваме се, че подписът, положен под Споразумение 13, е определящ за развитието на взаимоотношенията между двете страни, заявява МИЕТ.

Оттам допълват, че е несериозно е да се очакват коментари по информация от неназовани източници.

От руската компания твърдят, че до този момент са извършвали дейности по проекта "Белене" с кредитни средства, по молба на българската страна и че работата е била извършвана независимо от конфликта със София относно подписването на окончателния договор за централата и нейната неясна съдба. В случай на провал на проекта общата сума на финансовите претенции към България може да стигне 1 млрд. евро, но до октомври завеждането на такива искове е малко вероятно, допълват от АСЕ.

"Текущите претенции могат да бъдат уредени по мирен път, тъй като текат преговори за погасяване на дълга", уточнява неназованият представител на АСЕ.

На 1 юли т.г. АСЕ и НЕК подписаха поредното (13-то по ред) допълнително споразумение към договора за "Белене". То удължава до 30 септември 2011 г. преговорите по окончателния договор за проектиране, доставка и строителство и неговата цена.

След подписването от АСЕ подчертаха, че разговорите по тези въпроси ще продължат в следващите три месеца, независимо, че министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков бе обявил, че България ще иска замразяване на разговорите до октомври, за да може консултантът по проекта - британската банка HSBC, да изготви анализите си за регионалния пазар на електроенергията и цената на ядрената централа и произведения от нея ток.

Към момента все още не е ясно дали проектът е рентабилен, за което говори и фактът, че не може да бъде намерен стратегически западен инвеститор за проекта. Такъв беше германският концерн RWE, който обаче се оттегли през 2009 г.

Руските медии отбелязват, че Русия е пожелала да заеме мястото на RWE, но досега България отказва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5120 |22.07.2011 Протести срещу скрапа и цените на горивата . 25| 7193 |21.07.2011 Трактора се нахвърли срещу Цветанов с писмо до ТВ-7 . 4| 5162 |20.07.2011 България не изпълнява решения на Страсбург . 14| 5193 |20.07.2011 ЕК оставя на прицел България, слаб ни бил съдът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads