Реклама / Ads
24| 6895 |03.03.2014 НОВИНИ

България отбелязва 3 март (Галерия)

.
Източник: Булфото
Националният флаг беше тържествено издигнат пред паметника на Незнайния войн по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство. Венец в памет на загиналите беше положен пред паметника на Незнайния войн в столицата от името на президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков.
 

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите. С издигането на националния флаг бе поставено официално началото на тържествените прояви по случай 3 март и Освобождението на България. Прозвучаха 20 артилерийски салюта.

На церемонията участие взеха президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев.

По повод Националния празник, в 12 ч. се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала „България“ започна съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Стотици българи изкачиха паметния връх Шипка.

На благослужението в храм-паметника "Св. Александър Невски" бяха отправени благодарствени молитви към Бога за великия дар на свободата след петвековно чуждо иго. Това богослужебно последование е съставено по решение на Светия Синод специално за случаите, когато, както тази година, Националният празник 3 март се пада в първата седмица на Великия пост, когато не се разрешават заупокойни служби.

Националният празник 3-ти март беше отбелязан с празнична програма пред паметника на Опълченеца в София. Церемонията премина под звуците на песните "Питат ли ме дей Зората" и "Хубава си моя горо".

"Има нещо символично, че празнуваме точно на това място, в центъра на София, защото до нас е паметникът на Иван Вазов, патриархът на българската литература; до нас е Светият синод, ние сме пред паметника „Александър Невски”. При храма, който е един от най-старите църкви в България, навремето генерал Гурко, освободителят на София, е посрещнат възторжено от софиянци преди 136 години и там са му поднесли хляб, сол и цветя", каза Любомир Коларов от Фондация "Героите на България".

С вдигане на националното знаме от кмета Златко Живков започна честването в Монтана на Националния празник 3 март. Присъстваха бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов, депутати, както и много граждани. Бяха поднесени венци пред паметника на загиналите във войните от града и областта.

По повод Националния празник на Република България, клуб "Бдинци", гр. Видин съвместно с Община Видин организира историческа възстановка на освобождението на Видин.Тази година в нея се включиха повече от 100 души, сред които имаше представители на Национален съюз „Единение”, Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав”, самодейци от читалищата във видинските села. Участниците представиха сраженията и обсадата на Видин, последвалото предаване на крепостта на румънските воини и посрещането на руските части, предвождани от ген. Боревски.

















Снимки: Булфото
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5362 |01.03.2014 Плевнелиев: България застава зад суверeнитета на Украйна . 14| 6435 |28.02.2014 Доклад на САЩ: Ромите са най-горещият проблем на България . 0| 7696 |28.02.2014 Виж къде ще спират тока в Западна България от 04 - 07 март 2014 г. . 3| 5075 |28.02.2014 Спад на консумацията на електроенергия в Западна България през февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads