Реклама / Ads
9| 2748 |27.11.2023 НОВИНИ

България позволила на Лавров да лети до Скопие

.
Задълбочава се скандалът със самолета на руския външен министър Сергей Лавров. След като РСМ заяви, че ще разреши на първия дипломат на Москва да кацне в западната ни съседка, за да участва в срещата на върха на ООСЕ на 30 ноември, пречката се оказа… България. Сега Лавров посочва, че страната ни се е съгласила да отвори въздушното си пространство. 
 

До днес не беше ясно дали Лавров ще участва в срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество. Сега обаче външният министър на Русия посочва, че ще участва, ако София отвори небето си за руската делегация, а освен това някои западни страни са пожелали да се срещнат с него. Това е изненадващо, предвид усилията на Запада да изолира Москва от международната сцена заради войната в Украйна. Лавров обаче не посочи кои лидери са изразили такова желание.

 

Лавров посочи, че е бил поканен от РСМ.

 

"Явно България е обещала на Македония, че ще отвори въздушното си пространство - ако това се случи, ние ще бъдем там. Да видим", каза Лавров на конференцията "Примаковски четения" в Москва, цитиран от агенция "Ройтерс".

 

“Санкциите винаги имат дерогации“, заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

 

Дерогациите важат за важни международни форуми като ООН и в случая ОССЕ и особено ако разискваните на тях теми са свързани с причините, поради които въпросните лица са в санкционния списък на ЕС, допълни той.

 

Срещата на върха трябва да се проведе от 30 ноември до 1 декември. РСМ в момента председателства ОССЕ. В Организацията членуват 57 държави, сред които и Русия. За да стигне до страна, която няма излаз на море, на руската делегация ще й се наложи да мине през въздушното пространство на други членки на ЕС и НАТО. Много държави обаче решиха да затворят небето си за Москва заради войната. С изключение на Беларус Лавров не е посещавал нито една европейска страна от началото на инвазията.

 

Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, което няма да бъде нарушение на санкциите.

 

Припомняме, че през юни 2022 година посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия бе отменено, след като България - заедно със Северна Македония и Черна гора, отказа да отвори въздушното си пространство за самолета на руския дипломат. Това се случи по времето на кабинета "Петков".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2465 |27.11.2023 БСП иска от кмета Терзиев финансово-икономически анализ на състоянието на СО след управлението на ГЕРБ . 12| 2524 |27.11.2023 Петър Витанов: Възможно е да осъмнем с нов национален празник, въпреки нежеланието на 75% от българските граждани . 4| 2443 |27.11.2023 В Сеул осъдиха на 14 месеца затвор мъж, написал стихотворение, възхваляващо севернокорейския режим . 2| 2724 |27.11.2023 Близо 325 000 души получиха помощи за отопление през настоящия отоплителен сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads