Реклама / Ads
2| 3871 |27.09.2023 НОВИНИ

България и Румъния отдавна заслужават да са в Шенген, категорична е Роберта Мецола

.
Положително решение за разширяването на Шенген към България и Румъния трябва да се очаква до края на испанското председателство на Съвета на ЕС или до края на годината. Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пред Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски информационни агенции, включително БТА.
 

Коментарът на Мецола идва на фона на напрежение около членството на България и Румъния в Шенген и ветото на Нидерландия и Австрия. Букурещ плаши вече няколко пъти, че ще заведе дело срещу Австрия, ако държавата блокира присъединяването на Румъния към Шенген през декември. Румъния обеща, че ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с нея. 


В момента единствено Австрия и Нидерландия спират България и Румъния за членство. Европейски институции вече няколко пъти са изразили становища, че двете страни са напълно готови. Това бе потвърдено и в речта на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза.


"Двете страни отдавна заслужават присъединяване към Шенген", каза днес Роберта Мецола. 


По думите й миграцията е особено чувствителен въпрос и като че ли решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие. Тя отбеляза, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, ЕС не може да намери изход. Мецола смята, че не трябва да има блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС и е оптимист, че ще се намери решение на тези проблеми.


Председателят на ЕП каза, че вътрешните граници в ЕС се затварят, защото политиката за охрана на външните граници не работи добре. Според нея, ако се направят необходимите проверки на пътуващите по външните граници, няма да има нужда от възстановяване на вътрешните граници. Решенията трябва да са законодателни, а не политически, настоя тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8190 |27.09.2023 Бивш състезател по бойни изкуства, служителка в салон за красота: Какво се разбра за българите, обвинени в шпионаж? . 0| 3726 |27.09.2023 Скандали очакват НС днес. Темата с военната помощ за Украйна пак влиза в зала . 29| 4490 |27.09.2023 ISW: Киев напредва, а руските войски се разкъсват от проблеми на фронта . 3| 5452 |27.09.2023 Антон Хекимян е новата Цецка Цачева, смята Радостин Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads