Реклама / Ads
1| 2505 |22.08.2023 НОВИНИ

България ще бъде домакин на среща за регионална свързаност

.
България ще бъде домакин на среща за регионална свързаност Източник: МС
Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку на 9 октомври т.г. в резиденция „Евксиноград“.
 

Поканени са също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду. Срещата беше договорена по време на еднодневното посещение на акад. Денков в Атина вчера, съобщават от правителствената информационна служба. 

 

Основна тема на разговорите край Варна ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова.

 

Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

 

Бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

 

Европейският съюз (ЕС), Гърция, държавите от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова подкрепят постигането на устойчив мир в Украйна на базата на мирния план на украинския президент Володимир Зеленски.

 

Те заявиха това снощи на вечеря в Атина, чийто домакин беше гръцкият премиер Мицотакис. Освен лидерите на изброените държави, в събитието се включиха също председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски. 

 

Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на ЕС към разширяване на съюза както към Западните Балкани, така и към Молдова и Украйна. Този процес обаче трябва да върви едновременно с реформи в тези държави, подчертаха европейските лидери.

 

В Атина президентът Зеленски за пореден път благодари на премиера акад. Денков за помощта, предоставена от България на Украйна.

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2432 |22.08.2023 ”Сиела норма”: Софтуерът на машините за гласуване за местния вот трябва да бъде доразработен . 29| 2665 |22.08.2023 На неформална вечеря в Гърция: Зеленски благодари на Денков за подкрепата на България за Украйна . 3| 2438 |22.08.2023 Срещи на върха: Премиерите на България и Румъния обсъдиха Шенген в Атина . 0| 2565 |22.08.2023 Тръмп отива в Атланта в четвъртък, за да... бъде арестуван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads