Реклама / Ads
1| 6286 |28.05.2009 НОВИНИ

България става "тигър на седемте морета"

.
Ще бъде дадено право на всички български военнослужещи на мисия зад граница да получават допълнително възнаграждение за специфични условия на труд.
 

Днес правителството взима решение, с което България ще се включи в антипиратската операция на ЕС край бреговете на Сомалия. Предвижда се страната ни да изпрати за участие в операцията АТАЛАНТА двама военнослужещи.

Ако предложението бъде одобрено, България ще бъде шестата държава член на Общността, която има свои постоянни представители в операцията. До момента в нея участват Гърция, Франция, Испания, Германия и Италия. Предстои включването на кораби от още три държави и участие на други три с личен състав.

Присъединяването на страната ни към операцията имала за цел да се осигури по-сериозна защита за доставките на хуманитарна помощ и храни.

С промяна в четири акта на правителството се очаква да бъде дадено право на всички български военнослужещи на мисия зад граница да получават допълнително възнаграждение за специфични условия на труд. Редът, по който това ще става, ще се определя от министъра на отбраната. В момента от правото на допълнително заплащане се ползват само военнослужещите, участващи в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив индевър".

Междувременно стана ясно, че отстрелът на пирати пък станал круизен бизнес. Frognews.bg напомня, че компания предлага сафари край бреговете на Сомалия, ако любителите на двукраки цели нямат собствено оръжие, дават им под наем. Организаторите обещават минимум 2 нападения на пирати по време на плаването, а ако това не се случи, се задължават да върнат половината от предварително заплатената цена. Корабчето ще плава със скорост 5 възла на 12 мили от крайбрежието на Сомалия. Ако при първото преминаване никой не го нападне, капитанът ще обърне и ще се върне към началната точка. Така ще обикаля край бреговете на Сомалия не по-малко от 8 денонощия, докато все пак бъде нападнато, обясняват организаторите. Нощем корабът ще бъде ярко осветен, периодично във въздуха ще се изстрелват фойерверки, а насочени към брега тонколони ще излъчват диско музика, за да привлекат вниманието на пиратите.
Повече по темата - рубрика БИЗНЕС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4936 |27.05.2009 Чужди експерти да поемат борбата с корупцията в България . 0| 5112 |27.05.2009 Точковата система за пенсиониране остава . 16| 5650 |26.05.2009 А. Доган: Ако бях сбъркал умишлено, България щеше да има друга съдба . 3| 4677 |25.05.2009 Орешарски: България не може да попадне в епицентъра на икономическата криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads