Реклама / Ads
1| 5348 |20.09.2010 НОВИНИ

Българинът по-евтин от колата си

.
Дупето на Дженифър Лопес струва 425 милиона евро според застрахователната компания, сключила договора със звездата.
 

А средната цена на един цял българин е 10 000 евро според нивата на застраховките "Живот" у нас, съобщава 24 часа. Има ли човешкият живот реална цена и каква е тя? Този циничен въпрос си зададе немският публицист Йорн Кларе, за което "24 часа" вече писа. В книгата си "Колко струвам" той намира най-различни цифри и изчислява цената на човека по различни методики. И винаги стига до точна сума, при това не особено висока. Основният фактор, определящ цената на хората, е географският им регион. Така подозираната от всички етически некоректна истина, че един холандец е по-ценен от един албанец, може да се докаже с 3-4 формули.

Каква е стойността на българина по методиките на Йорн Кларе? "24 часа" намери отговора.

10 000 евро за живот

За година българинът плаща за животозастраховка 600-750 лв. Сумата, на която нашенецът оценява живота си, е около 10 000 евро. Мъже и жени оценяват живота си еднакво. Парите са по-малко, отколкото нашенецът е готов да даде за нова кола. Това се дължи хем на липсата на финансова култура, хем на тънък портфейл. Българинът харчи повече за почивки, мобилни телефони и коли, отколкото за здраве и застраховки. Само малцина най-богати българи са вложили много от парите си именно в животозастрахователни полици. Но причината май е, че сумите там не могат да бъдат оспорвани или изземани.

Цената на човека може да се оцени по две методики. Едната се нарича "Готовност да платиш" или "Статистическа стойност на живота". Тя става излючително популярна в САЩ през 70-те години. Използва се от икономисти и от властите за изчисления на рискове. Опростено представена, тя изчислява живота с въпрос колко бихте платили, за да не загинете? Представете си, че сте на стадион с 10 000 души и чуете, че един ще бъде посочен да умре. Всеки има право да откупи живота си, като сам назове сумата. Тя трябва да е възможна да се плати. Ако средната сума е 300 евро, то цената на живота се получава, като се раздели тя на риска, тоест на една 10-хилядна. Излиза, че хората на този стадион струват по 3 милиона евро.

Втората методика - "Човешки капитал", също е прилагана в САЩ. Според нея цената на човешкия живот се изчислява от заплатата. Така един банков мениджър излиза с милиони по-скъп от един мияч на чинии в същия географски регион. Тази методика се използва от застрахователи при плащане на обезщетения. За загинали при злополука на семействата им се присъжда сума, равна на заплатата, която жертвата би получила до края на стажа си. България също използва тази методология, но при вдовишки пенсии плаща само 20% от очакваната заплата. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5271 |15.09.2010 Задигнаха мемоарите на проф. Вучков от колата на М. Цветков . 0| 4983 |14.09.2010 Ракията ни ще е по-евтина с 2 лева . 10| 6691 |31.08.2010 М. Найденов: Дано не са разбили колата на Войнов заради "дупетата" . 2| 5135 |17.08.2010 20% по-евтино море още тая събота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads