Реклама / Ads
4| 5044 |22.12.2023 НОВИНИ

Българската следа в морския трафик на дрога през годините

.
Източник: БГНЕС
Кокаин на стойност поне 20 млн. евро беше установен на кораба “Верила”. Случаят предизвика огромен скандал в Ирландия. По последна информация на борда му са открити над 300 килограма кокаин. На борда има 18 души - 17 българи и един украинец. Казусът генерира множество реакции у нас и по света. Каква е обаче българската следа в морския трафик на дрога през годините?
 

През 2007 г.

 

Петима български моряци са задържани за участие в международен канал за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа и Близкия изток. Нашенците са от екипажите на корабите "Петимата от РМС" и "Лиляна Димитрова", а общото количество заловен висококачествен кокаин от цялата група по трафика, в която участват и чужди граждани, е 103 килограма. Двата кораба – „Лиляна Димитрова” и „Петимата от РМС” - са свързани с канала, като единият е пътувал със стока към Европа, а другият е бил на територията на Бразилия на пристанище Паранагу.

 

На 1 декември в Бразилия са задържани български граждани, пренасяли 11 килограма кокаин. Арестувани са и бразилски граждани с общо 39 килограма кокаин. В хода на продължаващата операция бразилската полиция е арестувала още 10 души, участващи в наркоканала, а на 6 декември е задържан и българинът Орлин Николов Йорданов.

 

През 2012 г.

 

Испанските власти арестуват 21 българи на кораб с три тона кокаин. Агенти на Групата за специални операции на испанската полиция са щурмували плавателния съд в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. Задържани са 31 души, принадлежащи към международна мрежа за трафик на дрога с център Испания. Между арестуваните има и българи, които най-вероятно са членове на екипажа на кораба, както и група колумбийци и галисийци, отговарящи за транспортирането на наркотици и за последващата им продажба. Според полицейски източници, дрогата е била натоварена в Южна Америка и е пътувала за бреговете на Галисия, откъдето е трябвало да бъде транспортирана към Мадрид.

 

През 2018 г.

 

През октомври 2018 г. българин беше арестуван на кораб, превозващ 1400 кг кокаин. Операцията на испанската Специализирана служба за борба с наркотиците бе проведена съвместно с американската ДЕА. Натовареният с кокаин кораб е задържан в открити води в Атлантическия океан на около 1000 мили от Канарските острови. Той е трябвало да акостира на испанския бряг, а наркотикът е бил предназначен за разпространение в Европа.

 

През 2021 г.


Трима български моряци са арестувани с кокаин за близо 40 млн. долара край Западен Кейп в Южна Африка. Те били на български риболовен кораб, боядисан в цветовете на родния трикольор. Дрогата е била скрита в три отделения на риболовния кораб. Наркотикът е бил разпределен в близо 1000 пакета. Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва коментира, че акцията е била планирана. Те са имали информация, че риболовния кораб с дрогата ще пристигне и ще използва пристанището за гара разпределителна, от която да прехвърли наркотиците към вътрешността на страната. Комисарят от Националната полиция генерал Кела Ситоле е похвалил служителите си и е заявил, че „е сигурен, че всички арестувани ще получат справедливи присъди“.

 

Георги Камарашев

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4553 |22.12.2023 Евгений Кънев: Наш патриотичен дълг е съветският манталитет да бъде стерилизиран . 1| 4944 |22.12.2023 WSJ: Патрушев поръчал убийството на Пригожин, Путин не възразил . 6| 5995 |22.12.2023 Престъпният картел Кинахан стои зад дрогата на “Верила”? . 28| 18249 |22.12.2023 Яжте си пържолите, бе: Борисов не познава Домусчиеви, а честните олигарси нямат нищо общо с кокаина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads