Реклама / Ads
0| 4762 |28.04.2016 НОВИНИ

Българският лекарски съюз с нови въпроси към Москов

.
Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо с нови 10 въпроса към Министерството на здравеопазването. Причината е провалът в опитите за пряк диалог между ръководството на лекарския съз и представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по проблемите, възникнали след въвеждането на т. нар. служебен рамков договор.
 
Насрочената за вторник (27 април) среща с НЗОК е била отложена, а Министерството на здравеопазването дори не е отговорило на изпратената покана, съобщиха от съсловната организация.

Новите 10 въпроса към здравните институции са свързани с новите правила в сектора, които влязоха в сила от 1 април с решението на Надзорния съвет на здравната каса.
 
Българският лекарски съюз пита:

Как се изпълняват изискванията на чл. 53. ал. 1 и чл. 54 ал. 1, 3 и 4 от Закона за здравното осигуряване?
Кой преговаря от името на НС на НЗОК и от името на УС на БЛС - министърът на здравеопазването и членове на различни сдружения на лекари?

Как на практика ще се прилага Националната/областната здравна карта спрямо желаещите български лекари да сключат договори с НЗОК в условията на достатъчност от определени специалисти в даден регион/област/община?

По какви критерии ще се разрешава или отказва договор на лекар, заявил желание за сключване на договор с НЗОК?

На базата на кои обективни критерии ще се прави преценка, ако на съответната територия има достатъчност от лекари с определена специалност, които и в момента имат договор с НЗОК и този договор е единствен за тях, или ако на територията има достатъчност, в която се включват и лекари от БМП които имат договори за СИМП и в момента?"

Как ще бъдат обслужвани пациентите с онкологични заболявания при прилагане на чл. 187 от Решението?

Няма ли да се затрудни достъпът на пациентите при положение, че, по наш анализ на условията, заложени в този член, не повече от 20-25 лечебни заведения ще могат да сформират онкологична комисия и то за територията на цялата страна?

Защо при отчитане на КП с продължителност до 3 дни, при  „предсрочно изпълнение на дейности по КП...”, за случаите по КП от областта на кардиологията /КП №№ 16, 17, 19.1, 20, 25, 33/, се заплаща цената на съответната пътека (чл. 194, ал. 4), а за всички останали случаи по КП с продължителност до 3 дни се заплаща 60% от цената на съответната КП? Ако това са КП, които НРД 2015 са били с минимален престой до 1 ден (24 часа), то защо това изключение не е приложено за всички пътеки с такъв минимален престой по НРД 2015?“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7929 |28.04.2016 С нови 1,3 млрд заеми спасяваме американските централи . 0| 5295 |27.04.2016 Кандидати на ГЕРБ и БДЦ са новите членове на СЕМ . 0| 4699 |26.04.2016 Без ”Чичовци” и ”До Чикаго и назад” в новите учебници . 0| 4451 |26.04.2016 Въвеждат нови санкции и правила при продажбата на храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads