Реклама / Ads
0| 7603 |12.07.2015 НОВИНИ

Българските кайсии – в Румъния, гръцките – у нас

.
90% от произведените в силистренския регион кайсии отиват за Румъния. Причината е, че на нашия пазар се предлагат предимно гръцки плодове заради ниската им цена и българските производители не могат да издържат на конкуренцията. За да покрият разходите си, на едро те продават кайсиите на цени между 90 стотинки и лев и двайсет, а вносните идвали наполовина по-евтини.
 

След въвеждането на руското ембарго, ситуацията за земеделците много се усложни, казва Димитър Гогов от село Нова Черна. Заради болести тази година реколтата от кайсии е три пъти по-малко, а в същото време гърците наситили българския пазар с евтини плодове – тяхната субсидия била 400 евро, а на нашите производители – едва 35 лева. Затова и вносната кайсия се оказала по-предпочитана от търговците, особено от големите вериги. Затова производители като Димитър Гогов и колегите му се ориентирали към румънските пазари. Чезар Букурещяну е от Букурещ. Всеки ден пътува до България да купува стока, а след това я продава на борсата.

 

"Най-добра е цената, най-добра е стоката и карам на румънско… 250-300 тона на сезон", казва Чезар пред БНТ.

 

Само че за българските производители и тук се появил проблем – с фактурирането.

"При тях ДДС-то падна", обяснява Димитър Гогов. Всички, всички бягат от фактури и де факто ДДС-то си го плащаме ние, не търговците", допълва той.

 

Гогов каза, че и тази година е имал проблем с наемането на сезонни работници въпреки законовите промени.

"Ние не можем да назначим хора при нас на практика, защото на мен ми трябват за 2 седмици", казва Димитър. А на въпроса за еднодневните трудови договори допълва:

"На документи е въведено, но ако тръгнеш сега на Бюрото по труда – срещаме проблеми, няма организация…

Въпреки това той не смята да се отказва от земеделието – оптимист е, че новият програмен период ще даде повече възможности за българските производители и най-после да станат конкурентни на европейските пазари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4748 |08.07.2015 Ганев: Целта на стрестестовете не е да затворят българските банки . 0| 5070 |02.07.2015 Призовка за френския премиер заради изказване за българските роми . 0| 4990 |01.07.2015 Даниел Митов: Българските фирми са готови да преориентират износа от Гърция . 0| 5627 |26.06.2015 Караджов: Българските служби са пробити от руските, Куюмджиев: Вие стен напаст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads