Реклама / Ads
15| 6669 |31.01.2013 НОВИНИ

Баретата и Мамата осъдили прокуратурата за престой в ареста

.
Баретата е взел 10 000 лв. с лихвите за 17 дни предварителен арест, а аверът му Антон Савов-Тони Мамата, с когото са арестувани през 1999 г., се е облажил с 30 хиляди с лихвите, защото и той е търкал незаконно нара.
 

Златомир Иванов-Баретата е осъдил прокуратурата за престоя си в ареста през 1999 г., пише “24 часа". “Това е антитезата на твърденията, че ако беше зад решетките, докато приключи делото му, щеше да се спаси от покушение", заяви запознат с едно от делата на Иванов.
 

Дългогодишните приятели Златко Баретата и Тони Мамата са закопчани заради изнудване и заплахи за убийство на арабин. През 2007-а са оправдани окончателно за престъплението въпреки първоначалните железни доказателства, а през 2011 г. осъждат прокуратурата за престоя си зад решетките, който трае едва 29 дни.
 

Баретата е осъден на 8 г. от софийския градски съд като ръководител на група за разпространение на наркотици. Той беше прострелян пред Съдебната палата в деня, когато делото трябваше да се разглежда на втора инстанция.
 

В същото време аверът му Тони Мамата също е подсъдим като ръководител на престъпна група, но делото срещу него е преместено в Специализирания наказателен съд и в дните около атентата срещу Златомир Иванов има заседания по него. Мамата обаче е воден от съдебна охрана към сградата на съда, защото пребивава в предварителния арест вече повече от година. И по двете дела - срещу Баретата и срещу Тони Мамата, свидетели са кримигероят и техен враг Димитър Вучев-Демби и още няколко бандити.
 

Тони Мамата за разлика от Баретата продължава да е с постоянна мярка “задържане под стража”. Иванов е под домашен арест.

В средата на февруари 1999 г. Иванов и Савов са арестувани по постъпила в полицията жалба. Според информацията те са привикали иранеца Мохамед Абдул ал Хирши в спортен комплекс “Академик". Там се намира офисът на фирма “Елит Прима комерс", на която по това време собственик е Баретата.
 

Според прокуратурата Иванов и Савов са принуждавали иранеца да подпише запис на заповед за 300 хил. долара.Освен това го притискали да им прехвърли джип “Гранд Чероки” и три мерцедеса. Заплашвали Ал Хирши с убийство. Така Баретата стои 17 дни в ареста, а Тони Мамата - 29. След това ги пускат с парична гаранция. Прокуратурата внася обвинителния акт в съда 7 г. след ареста им. През това време изнудваният иранец умира и дори не е разпитан. Бодигардът му признава пред съда, че Ал Хирши се е срещал с Баретата и Мамата, но не ебил притеснен от това.

Съпругата на мъртвия също оневинява подсъдимите и заявява, че им е дължал пари, но всичко е било цивилизовано. Иранецът бил взел заем от човек на Баретата, за да си направи ресторант, не го е върнал и според предварителната договорка е заплатил с имуществото си.
 

Така Баретата и Мамата напълно са оправдани от Апелативния съд.

Веднага след това и двамата завеждат дела срещу прокуратурата заради незаконните обвинения и престоя си в килията. Баретата иска 40 хил. лв. По делото е разпитан негов колега от Специализирания отдяд за борба с тероризма, който казва, че Иванов е честолюбив и държи на доброто си име в обществото. Твърди още, че Баретата е изживял стрес заради делото, а ситуацията се е отразила негативно на семейството му и на бизнеса. През 2011 г. съдът му присъжда само 6000 лв. обезщетение за вреди, които с лихвите надхвърлят 10 хил. лв.
 

Тони Мамата обаче взема доста повече. Неговият иск след оправдателната присъда също е за 40 000 лв. Уважени са 20 000 от тях, но без лихвите. От значение поделото е и фактът, че Мамата е прекарал 12дни повече в килията от приятеля си. Той успява да докаже със свидетели, че е бил с разстроена психика, докато приключи делото, а здравословното му състояние се е влошило.
 

“Това, че Златомир Иванов е осъден на първа инстанция, не означава, че тя няма да падне в апелативния съд. Има и ВКС след това. Не може това да е основание да бъде държан в ареста с оглед на престъплението, в което е обвинен. Обвинени, арестувани и после оправдани масово осъждат прокуратурата и парите ги дава данъкоплатецът. Само по делото "Луканов" Ангел Василев взе над 200 000 лв., а той беше осъден доживот на първа инстанция, след което го оправдаха", коментира пред “24 часа” известен адвокат по наказателни дела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7400 |31.01.2013 Видеокамера записала стрелбата срещу Баретата . 7| 9919 |31.01.2013 Разпитват 4-има наркобосове за атентата срещу Баретата . 24| 7299 |30.01.2013 Намерено е оръжието от стрелбата срещу Баретата . 10| 5627 |30.01.2013 Баретата искал да се върне в бизнеса с дрога?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads