Реклама / Ads
35| 18099 |21.09.2020 НОВИНИ

ББР - част от българската следа в международния скандал за пране на пари

.
България изплува в международния скандал за пране на пари. Три са родните банки, които фигурират в изтеклите шокиращи доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Сред тях - и Българската банка за развитие.
 

ББР бе замесена в скандал преди няколко месеца, когато с поста си се раздели нейният директор - приближеният до депутата от ДПС Делян Пеевски Стоян Мавродиев. Според докладите Българската банка за развитие е една от банковите институции, участвали в съмнителните транзакции на стойност над 60 милиона долара. 

Банката е 99,9% собственост на българската държава.


Разкритията са направени от Международния консорциум на разследващите журналисти. Данните са на базата на хилядите документи, събрани от FinCEN. 

 

Проверка на Фрог установи, че до момента нито една от финансовите институции не са публикували официално опровержение на твърденията и разкритията. Такова няма, както от Асоциацията на банките в България, така и от принципала на ББР - българското правителство.


Според разкритията трансферите са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г., като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към властите. Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната. 


В края на 2016 г. ББР прави съмнителни, според редица експерти парични преводи, при която към сметката банка са влезли 31 милиона долара.

 

Сред изплувалите лица е българката Ружа Игнатова, която към момента е в неизвестност. Припомняме, че тя, заедно с брат си, бе обвинена в САЩ за финансови измами в огромни размери.

 

Игнатова се представяше за основател на криптовалутата OneCoin, която събра над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. Според разследавщи обаче, става дума за пирамида, а валутата е била фалшива. Родната прокуратура също се бе заела със случая, но тогава нарушения не бяха открити.

 

В разкритията на Международния консорциум на разследващтие журналисти участват и от "Биволъ". От там обявиха, че тепърва ще публикуват интересни подробности от доклада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 22955 |18.09.2020 Димитър Ганев: Целият връх на българската власт е работил за турското посолство . 4| 5172 |29.08.2020 Пуснаха от ареста жената на Васил Капланов, от изчезналия мъж няма й следа . 11| 5893 |27.08.2020 Берлинската болница отказа коментар на ”спекулациите” за българската следа в отравянето на Навални . 22| 7071 |26.08.2020 Le Monde: Българската “нощна стража” срещу корупцията продължава вече 50 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads