Реклама / Ads
11| 4505 |24.07.2019 НОВИНИ

Бедствие! Умъртвяват още 40 000 прасета на свинеферма в Русенско

.
Източник: БГНЕС
Африканската чума засегна най-голямата индустриална свинеферма в България. Тя се намира в Русенското село Бръшлен. Бедствено положение обявиха и в Област Плевен заради огнищата на заболяването в частни стопанства. Българската агенция по безопасност на храните затяга още повече контрола на фермите с цел да ограничи разпространението на заразата.
 

Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените...

 

Мерките, които ще бъдат насочени в село Бръшлен в индустриалната ферма, ще са същите както до този момент практикува агенцията. Лабораторно беше потвърдено снощи късно и тази сутрин заповедта вече е факт и заповедта на мерките започва без забавяне. Това заяви д-р Александра Митева - началник на отдел „Здравеопазване на животни" в БАБХ пред БНТ.

 

В свинекомплекса в село Бръшлен се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще трябва да бъдат умъртвени. Заради новият случай на африканска чума по свинете бедствената обстановка в русенска област остава в сила.

 

Вече се вземат мерки за ограничаване на достъпа до свинефермата в Бръшлен.

 

Вероятно още днес ще започне евтаназирането на животните, за да се спре разпространението на заразата. Проблем може да се окаже, че село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Каримок-Бръшлен, който попада в Натура 2000. От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите.


Настроението в село Юделник, където има свинекомплекс, също е тревожно. Засега тук няма данни да е проникнала зараза, но той попада в 10-километровата надзорна зона, където е забранено да се транспортират и да се търгува с животни.

 

И тук, както в другите комплекси в региона, още от миналата година се вземат предпазни мерки и се спазват строги правила за контрол, но хората вече са разтревожени и скептични, че чумата няма да ги отмине.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4066 |22.07.2019 Започна унищожаването на 17 хил. прасета в свинекомплекса в русенското село Николово . 6| 4021 |22.07.2019 Евтаназират 17 000 прасета от свинекомплекса в Русенско . 0| 4535 |10.07.2019 До 10 дни стопаните трябва да умъртвят всички прасета в област Русе . 1| 4057 |10.07.2019 Започна умъртвяването на прасетата в новите огнища на африканска чума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads