Реклама / Ads
3| 6103 |06.05.2018 НОВИНИ

Мигранти се оплакват от корупционен натиск на хора от Агенцията за бежанците

.
Мигранти и бежанци продължават да се оплакват, че са постоянен обект на корупционен натиск от страна на ръководни лица и на техни представители. Тарифите са според етноса, желанията и кесията на търсещите закрила.
 
Приказките за съкращения на служители в центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) изглеждат силно преувеличени. Силно преувеличени се оказаха и очакванията на служителите за прилично увеличение на заплатите. Добавката към априлското им възнаграждение е повече от символична: по 25 лв. на калпак за дългогодишни служители, получили кой знае защо по-ниски годишни атестационни оценки през януари т. г.

Малко по-доволни са служителите от новия „набор”, назначени наскоро и оценени далеч по-благосклонно от ръководството на ДАБ. Техният принос за общите успехи е измерен с по 60 лв. добавка към заплатите.

Защо е приложен такъв (дискриминационен) подход ли? Най-вероятно защото новоназначените служители са дошли с благословията на сегашното ръководство на ДАБ, което от своя страна представлява управляващата партия и кабинета „Борисов 3”. Тоест, тези момчета и момичета са „наши” хора, верни герберчета и техните заплати, надбавки, доверие и перспективи за издигане са като за свои хора, съпартийци. Другите? За тях имаше някаква пословица, свързана с лаещи четириноги...

Бежанците са все така малко, но назначаването на нови кадри в агенцията продължава. Съгласно Спешните мерки. Кое му е спешното на сегашните мерки? Както е тръгнало, скоро броят на срлужителите ще се изравни с броя на търсещите закрила, които в момента са по-малко от 800.

Трети месец бежанците се жалват от невкусната и несмилаема храна, както и от скромните по грамаж порции, на които биха завидяли дори военнопленници. Храната, доставяна от фирмата, спечелила конкурса за кетъринг, директно заминава в кофите за отпадъци. Хората с арабска, близкоизточна или афганистанска култура предпочитат топло, сготвено на място ястие, вместо пакетирани полуготови булгаро-сандвичи, които трябва да се претоплят или да се консумират студени. Вече два месеца закуската е унифицирана като за роботи: кифла с малко мармалад и чай. Ако не ти харесва, поръчай си коктейл „Асад”, примерно.

Инвестициите на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), направени преди четири години за луксозно кухненско оборудване за десетки хиляди евро, се оказаха ненужни. При среща с представители на ВКБООН, които изказват огорчение от обидното отношение на ДАБ към щедрия им дар, ръководството на агенцията препоръчва на гостите от световната организация да препратят кухненското обзавеждане в... Кения. Учтиво, скромно и от сърце.

Кетъринговата фирма е регистрирана непосредствено преди подписване на договора и работи само за ДАБ. Явно е била създадена за целта. И пак е на наши хора. Договорената за доставка храна е в размер на 6 (шест!) млн. лв. Според бежанци и служители само срещу една трета от сумата в центровете би могло да бъде приготвяна далеч повече и по-вкусна храна.

Лекарите, назначени в центпровете на агенцията, получават заплата от 1 000 лв. за 4-часов работен ден и не се преуморяват. За 6-часов работен ден медицинските сестри получават по 800 лв. При заболяване търсещите закрила обикновено посещават личните си лекари в съответния ДКЦ извън центровете на ДАБ.

Както „Фрогнюз” вече писа, през последните седмици броят на новопристигналите от Турция бежанци и мигранти на гръцките острови е нараснал със 17 %. Търсещите закрила или по-изгоден живот прииждат от Иран, Ирак и Сирия. Не се знае докога Турция ще успее да задържа нарастващия поток, от който близо 3,5 млн. души са застопорени в бежански лагери, охранявани с картечници и с ограничено право на придвижване извън зоната, оградена с режеща тел тип „Бруно”.

Калин Софийски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4638 |06.05.2018 Мигранти блокираха магистрала в Гърция . 0| 4644 |04.05.2018 Съдят българи за трафик на мигранти в Гърция . 1| 5006 |03.05.2018 Българин ще лежи 17 години в гръцки затвор за трафик на мигранти . 4| 5251 |10.04.2018 Емигрантите ни са дали за хазната 1 млрд.лв. - повече от чуждите инвеститори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads