Реклама / Ads
24| 6826 |21.02.2013 НОВИНИ

Без агресия минаха поредните протести

.
За пореден протест в столицата се събираха гражданите на Орлов мост. Тази вечер протестиращите се обявявиха срещу създаване на служебно правителство. Нямаше ексцесии.
 

Около 400-500 души към 18 ч., блокираха движението на Орлов мост. Някои заявиха от импровизирана трибуна на езерото „Ариана", че „поръчването" на експремиера Борисов от страна на Ахмед Доган е „кьорфишек", предаде bTV.

Организаторите на протеста в София днес обявиха, че са били заплашвани от мутри и силоваци да не идват на този и последващи протести. Според тях дясна политическа партия е платила на провокатори, които ще бъдат днес на демонстрацията.

Множеството се разграничава от маскираните и агресивно настроените хора.

Присъстващите хора скандираха „мафия", "всеки ден ще е така, до победата". От мегафона беше казано, че президентът Росен Плевнелиев щял да назначи за премиер Симеон Дянков. Протестиращите посрещнаха тази новина с мощни освирквания. После поеха към президентството.

Отново бяха прочетени основните искания, сред които са недопускане на повтарянето на партийната въртележка чрез предсрочни избори. Те настояват партиите, управлявали през 23 години на прехода, да не бъдат допускани отново до управлението и партийният модел да бъде заменен от пряко гражданско управление по пример на Исландия.

Около 200 природозащитници отново се събраха пред сградата на Министерския съвет с искане министърът на околната среда и водите Нона Караджова да не подписва положителното становище на Висшия екологичен експертен съвет за разширяване на ски-съоръженията край Банско. Шествието е организирано от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Участниците развяваха български знамена, издигнаха плакат ”Долу ръцете от Пирин”, свиреха с тарамбуки. Те обявиха, че има възможност да се продължат протестите в защита на Пирин, защото докато министър Нона Караджова е в оставка, тя все още има възможност да подпише промяна в плана за застрояване на Национален парк „Пирин”.

Засилено полицейско присъствие имаше около сградата на МС. Движението по бул. „Дондуков” и по бул. „Цар Освободител” беше спряно.

Междувременно протестиращите в Пловдив, които бяха около 300 души, блокираха движението по бул. „Шести Септември", предаде Фокус. Те скандираха „Всеки ден ще е така, до победата" с българското знаме в ръце. От другата страна - на кръстовището на бул. „Шести Септември" с бул. „Цар Борис Трети обединител" изчакват множество автомобили.

Около 50 души се събраха на централния площад в Пазарджик на митинг в подкрепа на правителството на Бойко Борисов. Присъстващите са предимно млади хора, към тях се присъединяват и случайно минаващи през площад „Константин Величков" хора. Те посочиха, че основният им мотив да са тук е, че това е единственото правителство, което е имало политическата воля, когато допусне грешка да я поправи.

Визираха се оставките на министри от кабинета на Бойко Борисов. В челните редици на присъстващите се развяват две български знамена, стоят и плакати с надписи „Втори мандат за Бойко Борисов" и „Искаме Бойко, не искаме Тройна коалиция". Около 40 полицаи охраняват митинга в подкрепа на правителството на Бойко Борисов в Пазарджик.

Около 150 души участват в нов митинг пред сградата на общината във Варна. Желанието на събралите се е да бъде излъчен реален инициативен комитет, който да изразява мнението на протестиращите. Идеята е да се прекратят шествията и инициативният комитет да представя Варна на национално ниво. По-рано днес в зала Пленарна на общината опитът за излъчване на ръководство на протестиращите се провали поради липса на ясна идея, цели и липса на лидери.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5219 |20.01.2013 Танов: Трябва да накажат делегатите за агресията срещу Енимехмедов . 41| 6584 |08.12.2012 Е. Михайлов: Хора от ръководството на СДС минаха като башибозук през симпатизантите . 15| 6631 |08.08.2012 Разминаха се версиите за сина на Баретата . 17| 13203 |23.06.2012 Германските танкове минаха през гръцките мечове и щитове – 4:2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads