Реклама / Ads
13| 2760 |17.03.2024 НОВИНИ

Без изненада: Путин печели президентските избори в Русия с резултат от 87%

.
Източник: личен архив
Без изненада Владимир Путин печели президентските избори в Русия с резултат от 87%. Това сочат резултатите до момента от Екзитпол, представени от Всеруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ). ЦИК на Русия пък обяви избирателната активност на президентските избори към 20 ч. московско време.
 

Според данни на комисията, цитирани от Агенция ТАСС, 73.33% от имащите право на глас руснаци са пуснали бюлетина. Делът на недействителните бюлетини е 1,2%. Обработени са 30.08% от протоколите.

 

Според резултатите от екзитпола на ВЦИОМ останалите кандидати имат следните резултати:


.

Харитонов (Комунистическа партия на Руската федерация) - 4,6% от гласовете, В. Даванков (партия Нови хора) - 4,2%, Л. Слуцки (ЛДПР)
- 3,0%. 

 

Тази година вотът се проведе в три последователни дни (15-17 март). В последния от тях имаха право да гласуват и руснаците, живеещи в България. През целия ден пред руското посолство в София, където беше единствената точка за гласуване, имаше опашка от желаещи.

 

В рамките на тридневните изборите имаше многократни протестни действия, с поредица от арести на руснаци, обвинени в изливане на боя в избирателните урни или палежи.

 

Преди смъртта си в арктически затвор миналия месец опозиционният лидер Алексей Навални призова руснаците да гласуват колективно в протест срещу Путин.


Всяко обществено несъгласие в Русия се наказва сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. През последните три дни имаше многократни предупреждения от властите за сурови наказания срещу протестиращи.







71-годишният Путин, бивш агент на КГБ, е на власт от последния ден на 1999 г. и ще удължи тоталния си контрол над страната поне до 2030 г.


Ако изкара още един пълен мандат в Кремъл, той ще бъде на власт по-дълго от всеки руски лидер след Екатерина Велика през 18 век.

 

Путин се кандидатира без реални опоненти, след като двама кандидати, които се противопоставиха на конфликта в Украйна, не бяха допуснати до участие във вота.

 

Кремъл представи изборите като възможност за руснаците да покажат, че стоят зад войната срещу Украйна, където също се организира гласуване в окупираните от Русия райони.







В предизборно обръщение на 14 март Путин заяви, че Русия преминава през "труден период".

„Трябва да продължим да бъдем единни и самоуверени“, подчерта той, описвайки изборите като начин руснаците да демонстрират своите „патриотични чувства“.


"Празник"

 

Концерт на Червения площад е организиран на 18 март. Ще бъдат отбелязани 10 години от анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия - събитие, което вероятно ще послужи като честване на победата на Путин.

Украйна многократно заклейми изборите като нелегитимни и "фарс", като призова западните съюзници да не признават резултата.

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и повече от 50 държави-членки, отправиха остри критики към Москва за провеждането на вота в украински земи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2499 |17.03.2024 ЦСКА - София разби "канарчетата", дългото чакане на Каранга приключи . 1| 2472 |17.03.2024 Попов завърши сезона със 17-то място в Австрия . 6| 2581 |17.03.2024 "Избори под дулата на оръжия са незаконни!" Десетки на протест до руското посолство в София /видео/ . 11| 2716 |17.03.2024 Надежда Нейнски: Путин нямаше да стане толкова арогантен и агресивен, ако не смяташе, че Европа е слаба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads