Реклама / Ads
4| 3941 |28.07.2023 НОВИНИ

Без такси в обслужващата банка: За сметки със заплати, пенсии, помощи и стипендии

.
Без такси в обслужващата банка: За сметки със заплати, пенсии, помощи и стипендии Източник: БГНЕС
На онези, които искат да избегнат плащане на банкови такси, може да им се наложи да отворят допълнителна сметка.
 

Прогнозата е на финансисти, а неяснотите трябва да се изчистят до месец. Решението на депутатите за освобождаване от такси, включително при теглене, важи за заплати, пенсии, помощи и стипендии - платени по банков път.

 

Пред банкомата срещаме Румен Йорданов, който казва, че получава заплатата си по карта, и ако не го таксуват при всяко теглене, ще спести някой друг лев.

 

„По много давам за такси, защото доста често тегля и се налага да давам по повечко. Но в провинцията не знам как ще е - където няма банкомати как ще се случват нещата”, заяви  Румен Йорданов.

 

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че се водят преговори за поставяне на банкомати в пощенските станции в по-малките населени места. От „Продължаваме Промяната - Демократична България” смятат, че новата мярка ще засили конкуренцията в банковата система.

 

„Ако всеки гражданин има възможността да има базова сметка, без такси, това означава, че всеки друг, който предлага високи такси това създава един нов конкурентен режим, и има възможности размерът на таксите в България да намалява”, твърди Мартин Димитров, ПП-ДБ.

 

От ГЕРБ пък контрираха, че ще се наложи клиентите да поддържат и втора сметка, което допълнително ще усложни прилагането на промените. „Не съм толкова оптимистично настроен. Ако получим пари от близък – край! Тази сметка вече няма да е безплатна. Казано по друг начин  - банките ще увеличат таксите по другите сметки. Няма безплатен обяд”, категоричен е Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

 

Според експерти до увеличаване на такси няма да се стигне, но ще е нужна специална сметка, която да се ползва от преференциите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2519 |21.06.2023 Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара . 0| 2730 |19.06.2023 Авиошоуто ”Бурже”: Летящи таксита, дронове и самолет на водород . 13| 4872 |01.05.2023 Безпилотни таксита тръгнаха в Сан Франциско. В Москва се радват на китайски „Москвич“ . 3| 3360 |23.03.2023 Шишков потвърди увеличението на толтаксите с 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads