Реклама / Ads
1| 2423 |05.05.2024 НОВИНИ

Без Великденско чудо? Нетаняху заяви, че Израел не може да приеме исканията на Хамас

.
Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да приеме исканията на Хамас за прекратяване на войната в Газа. Това се случва в момент, когато преговарящите подновяват преговорите в Египет, за да договорят пауза в израелската офанзива в Газа в замяна на освобождаването на заложниците, взети от Хамас.
 

Основният спорен момент изглежда е дали примирието ще бъде постоянно - както настоява Хамас - или не, информира Би Би Си.

 

Нетаняху заяви, че предложеното споразумение ще запази контрола на Хамас над Газа, което представлява заплаха за Израел. Смята се, че формулировката, която се обсъжда на преговорите в Кайро, включва 40-дневна пауза в бойните действия, докато бъдат освободени заложниците, както и освобождаването на редица палестински затворници, държани в израелски затвори.

 

Съветник на лидера на Хамас Исмаил Хания заяви, че групировката разглежда последното предложение с „пълна сериозност“.Той обаче повтори искането си всяка сделка да включва изрично изтегляне на Израел от Газа и пълно прекратяване на войната.

 

В речта си в неделя  Нетаняху заяви: „Не сме готови да приемем ситуация, при която батальоните на Хамас излизат от бункерите си, поемат отново контрола над Газа, възстановяват военната си инфраструктура и се връщат към заплахата за гражданите на Израел в околните общини, в южните градове, във всички части на страната.“ „Израел няма да се съгласи с исканията на Хамас“, добави той.

 

Отделно от това анонимен израелски правителствен служител заяви пред местни медии в събота, че Израел „при никакви обстоятелства няма да се съгласи да прекрати войната като част от споразумение за освобождаване на нашите отвлечени“.

 

Нетаняху е изправен пред натиск от страна на крайнодясната си коалиция да продължи отдавна обещаната офанзива в най-южния град на Газа, където около 1,4 млн. души са намерили убежище, след като са избягали от сраженията в северните и централните части на ивицата.

 

Израелското правителство е изправено и пред нарастващ натиск у дома. Хиляди израелци се събраха в събота вечерта на митинг, на който призоваха за сключване на споразумение за връщане на заложниците у дома. Протестиращите в Тел Авив скандираха „Войната не е свята, животът е“, а някои обвиниха г-н Нетаняху, че цели да удължи конфликта в Газа.

 

Демонстрациите в Израел в събота бяха последният израз на засиления вътрешен натиск, на който е подложен г-н Нетаняху, за да осигури връщането на заложниците.

От 252-те души, които бяха отвлечени от Хамас на 7 октомври, 128 все още са в неизвестност, а най-малко 34 от тях се смятат за мъртви.

Натали Елдор, протестираща в Тел Авив, заяви пред агенция Ройтерс, че е била там, за да „подкрепи сделката сега, вчера“.

САЩ - най-големият дипломатически и военен съюзник на Израел - не са склонни да подкрепят нова офанзива, която може да доведе до значителни жертви сред цивилното население, и настояват първо да видят план за защита на разселените палестинци.

 

„Трябва да върнем всички заложници - живите и мъртвите. Трябва да ги върнем. Трябва да сменим това правителство", добави тя.

Някои от събралите се във военната база „Кирия“ в Тел Авив обвиниха министър-председателя, че подкопава предложеното примирие, докато други призоваха за прекратяване на войната.

 

В събота министър Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, се изказа за перспективите за примирие: „Все още не е получен официален отговор на очертанията. Когато бъде приет - кабинетът за управление на войната ще се събере и ще го обсъди.

„Дотогава предлагам на „политическите източници“ и на всички лица, вземащи решения, да изчакат официалната информация, да действат спокойно и да не изпадат в истерия по политически причини.“

 

Преговорите за прекратяване на огъня продължават с месеци без пробив, а от края на ноември не е имало пауза в боевете или освобождаване на заложници.

 

Текстът е по информация от Би Би Си

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3072 |05.05.2024 Боряна Калейн завоюва злато на топка и лента, и сребро на обръч на Европейската купа в Баку . 9| 2654 |05.05.2024 Все повече млади хора са безработни . 0| 2553 |05.05.2024 Спират пети блок на АЕЦ „Козлодуй до средата на юни . 1| 2751 |05.05.2024 Предложението на ЕС за борба със замърсяването с текстил може да ограничи стоките втора употреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads