Реклама / Ads
24| 5678 |08.04.2013 НОВИНИ

Безлов: Коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна

.
Тихомир Безлов Източник: Булфото
Коалиционно правитителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче може да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот пък никак не е малка – 80%.
 

Такава социологическа картина нарисува главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред bTV, с уточнението, че този на пръв поглед нереалистичен сценарий е възможен, въпреки ожесточеното съревнование между социалистите и партията на Бойко Борисов.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП-ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство; правителство на малцинството на ГЕРБ; кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно); ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно); БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет. В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6859 |05.04.2013 От партията на Нейнски: С ДСБ не водим разговори за коалиция . 19| 6484 |01.04.2013 ЛИДЕР прави коалиция с НИЕ и БНД за изборите . 12| 5681 |31.03.2013 СДС продължава разговорите за коалиция . 50| 8129 |31.03.2013 Алексей Петров влиза в политиката с коалиция "Горда България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads