Реклама / Ads
0| 2448 |09.03.2024 НОВИНИ

Безопасността в АЕЦ "Запорожие" се влошава с всеки изминал ден

.
АЕЦ "Запорожие"
Безопасността в контролираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие в Украйна се влошава всеки ден, заяви украинският министър на енергетиката и обеща, че ще продължи да оказва натиск в Международната агенция за атомна енергия върху Русия да се оттегли от площадката.
 

Украйна съобщи, че ще получи 6 милиарда евро от Европейския съюз през следващите два месеца. Войната срещу Русия вече е в третата си година и Украйна е критично зависима от икономическата и военна подкрепа на своите западни съюзници.

 

През следващите два месеца Украйна може да получи 6 млрд. евро от Европейския съюз по линия на четиригодишния механизъм за Украйна. Премиерът Денис Шмигал заяви на правителствено заседание, че Киев очаква да получи 4,5 млрд. евро през март и още 1,5 млрд. евро през април.

 

"Тази година се стремим да получим около 16 милиарда евро от Европейския съюз. Украйна ще има ресурсите да се бори и да победи. Това е нашата ключова цел", каза Шмигал.

 

Икономическата помощ на стойност милиарди през първите две години на войната помогнаха на правителството да поддържа макроикономическа стабилност, да укроти инфлацията и да осигури навременни плащания на пенсии и заплати в обществения сектор. Украйна насочи по-голямата част от приходите от вътрешния си бюджет за финансиране на отбранителните си усилия. Данните на министерството на финансите показват, че страната е получила около 73,6 милиарда долара външно финансиране през 2022 и 2023 г.

Съветът на управителите на Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, осъждаща руската окупация на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В нея се изразява "сериозна загриженост" от липсата на персонал и поддръжка две години след превземането ѝ.

 

"Общата ситуация се движи към ядрена авария и е много важно незабавно да спрем това руско присъствие", каза украинският енергиен министър Герман Галущенко.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2438 |09.03.2024 Джо Байдън: Примирието в Газа до началото на Рамазан изглежда трудно . 10| 2486 |09.03.2024 "Да, България" на конференция избират европейско политическо семейство . 8| 2541 |09.03.2024 Преди ротацията: Старт на преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ . 0| 2826 |09.03.2024 Облачна събота, над планините превалявания от сняг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads