Реклама / Ads
30| 6055 |17.02.2013 НОВИНИ

Безпрецедентно: Десетки хиляди блокираха Варна

.
Безпрецедентен протест блокира Варна в неделния ден. Около 20 000 излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от високите сметки за ток. Майки с деца, възрастни и младежи, рамо до рамо шестваха по варненските улици.
 

Протестът започна в 11.00 ч. от общината. За разлика от предните протести, множеството успя да пробие кордона от жандармеристи пред Катедралата и достигна до Аспаруховия мост. След разходка по моста шествието се раздели на две, а впоследствие и на повече групи, съобщи Дарик радио.

Част от най-ентусиазираните демонстранти се насочи към централния офис на „Енерго-Про”. Над 100 полицаи успяха да спрат хората, но не и камъните, яйцата и кофичка кисело мляко, които полетяха към сградата на ул."Девня". Счупени бяха няколко стъкла. За да усмирят тълпата на ул."Девня", полицаите притегнаха до психологическо оръжие - удари с палките по щитовете. Звукът явно стресна протестиращите, които започнаха да се изтеглят в посока центъра.

Вторият и най-голям лъч на шествието премина по бул. „Владислав”, зави по ул. „Андрей Схаров” и после по „Сливница” достигна отново до общината. До паметника на загиналите в Сръбско-Българската война беше запален огън. Ритуално бяха изгорени сметки за ток. След като скандираха „Всеки ден ще е така до победата” и изпяха националния химн, хилядите демонстранти се разотидоха.

Начело на колоната имаше черно чучело с бял надпис „Крадци”. Сред атрибутите на протеста днес бе и черен картонен ковчег с надпис „ЕРП Монопол”, който накрая бе ритуално изгорен.

По време на шествието из града шофьорите на блокираните коли слизаха и ръкопляскаха на преминаващите демонстранти. Автобусите на градския транспорт поздравяваха с клаксони демонстрантите. Колите на полицията пък бяха закичени с карамфили.

Като цяло многохилядното шествие премина мирно и без сериозни прояви на насилие. Навсякъде по пътя си множеството скандираше „Мафия” и „Оставка”. От сградата на общината се развя голям трибагреник в знак на солидарност към протеста, както вчера уведомиха от пресцентъра на кмета Кирил Йорданов. Накрая останаха около 1000 протестиращи, предимно младежи, които блокираха магистрала "Хемус", а няколкостотин от тях успяха да стигнат и до летището, където ги посрещнаха полиция и жандармерия и осуетиха намеренията им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5410 |25.01.2013 Откраднатата сума в София - 173 хиляди лева . 50| 5498 |20.01.2013 Хиляди искат съд за делегатите от ДПС, пребили Октай . 64| 6728 |21.12.2012 Съдът пусна Алексей Петров под гаранция от 10 хиляди лева . 55| 8029 |22.11.2012 Хиляди недоволни запалиха цигари пред Парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads