Реклама / Ads
4| 4254 |12.02.2020 НОВИНИ

Битката срещу Airbnb: Докъде стигнаха законовите ограничения?

.
Продължава да се разиграва поредния рунд от мача Властта VS. Airbnb. Народното събрание отхвърли идеята да не се търси съгласието на 50% от живущите в блока, ако някой реши да отдава апартамента си под наем за туристи - текст в Закона за туризм, който се опитва да регулира сектора от така наречената споделена икономика.
 

Въпросното изискване бе прието от ресорната комисия в парламента преди второто четене на промените, от парламентарната трибуна днес депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев поиска оттеглянето му. А колегите му гласуваха "за". Опозицията също се обявява “за” изсветляване на сектора, но според БСП това вече е било направено с предходните изменения в закона, които задължават въвеждането на регистрационен режим на местно ниво и патентен данък.

 

"Това е специфичен, но доста сериозен бизнес, който ние трябва да пазим. В центъра на София има десетки хиляди туристи. Те са в тези апартаменти. Това не са клиенти на хотелите. Това са нискотарифни туристи. Основната цел на тяхното посещение е да опитат местната кухня и да пазаруват в местните магазини. Удряйки по този бизнес - удряме по ресторантите, магазините, музеите, таксиметровите компании”, заяви Христо Проданов от БСП.

 

Идеите за регулации пък идвали от хотелиерско лоби без да се има предвид факта, че съществуват различни видове туристи. Според опозицията по този начин бизнесът сам се обрича да оперира на “малък, беден и ограничен пазар”.

 

“Някъде, може би в Министерството на туризма, ако тези текстове се пишат там, има някой, който доста целенасочено се опитва да ограничи цял сегмент и ако това не мине - ще се пробва пак.

 

Колкото и да вървим срещу вятъра, някакви неща се случват. Споделената икономика обаче ще пробива, защото е по-ефективна и това важи и за имотите, и за колите. Трябва да търсим начин да сме конкурентноспособни в споделената икономика, а не да се опитваме да я ограничаваме.", затвори дебатите по въпроса Антон Кутев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5656 |09.02.2020 Докъде я докарахме: Дядо даде 25 лева откуп на крадци, за да му върнат петела . 5| 4834 |20.11.2019 Румен Овчаров: Опозицията в БСП загуби битката . 3| 4795 |06.11.2019 Петър Славов: Битката за машинното гласуване продължава . 4| 4052 |04.11.2019 Петър Славов: Битката за въвеждане на машинно и дистанционно гласуване продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads