Реклама / Ads
13| 11704 |26.11.2020 НОВИНИ

Консултанти по европроекти изригнаха: Борисов взима парите от малкия бизнес, за да ги даде на ресторанти и барове

.
Бойко Борисов
Консултанти по европейски програми за малки и средни предприятия разкриха, че премиерът Бойко Борисов прехвърля 156 млн. лв., предназначени за подкрепа на малкия бизнес, към подпомагане на ресторанти, барове и дискотеки заради временния им локдаун.
 

Това става ясно от Отворено писмо на Асоциацията на консултантите по европейски програми до правителството. В него се казва:    

 

Във връзка с решението на Министерството на икономиката да прехвърли планираните 156 млн. лв. за безвъзмездна помощ за всички бизнеси, само към предвидените за затваряне, тоест почти изцяло към индустрията на забавленията - ресторанти, кафенета, барове и дискотеки, Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) изпрати протестно писмо до правителството, с което призовава за преосмисляне спирането на предвидената безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия от всички сектори.






Малките и средни предприятия от цялата икономика очакваха всеки момент да бъдат отворени две важни процедури по Оперативна програма «Иновации и конкурентоспособност»: това са процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ и „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19“. Тези грантове бяха предвидени за всички сектори на икономиката.

 

Според настоящото решение на правителството, европейски средства на стойност 156 млн.лв. ще бъдат пренасочени за подпомагане само на затворените за три седмици бизнеси, тоест на заведенията – за сметка на всички микро, малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката.


БАКЕП обръща внимание, че двете грантови схеми, от които се взимат 156 млн. лв. не се отлагат, а де факто се прекратяват, защото други 156 млн. лв. в Оперативна Програма Иновации и конкурентоспособност няма.






БАКЕП обръща внимание, че е недопустимо европейски средства предвидени за подкрепа на целия малък и среден бизнес, на който се разчита да преведе България през кризата, да се спират и насочват към един сектор и то сектора на забавленията

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5593 |26.02.2020 Ревизоро: Крадливи консултанти са изнудвали кметове за сметища . 3| 3698 |04.06.2019 Решават размера на санкциите за европроектите . 1| 4439 |03.05.2019 Консултант по европроекти: Одиторите на къщите за гости трябва да носят отговорност . 20| 5215 |24.04.2019 Елена Йончева: Корупцията при европроектите е затворен кръг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads