Реклама / Ads
0| 3647 |30.01.2024 НОВИНИ

Блинкън: Поне от 1973 г. насам не сме виждали толкова опасна ситуация в Близкия изток

.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била през последните десетилетия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от ДПА.
 

"Твърдя, че поне от 1973 г. насам не сме виждали толкова опасна ситуация в региона като тази, пред която сме изправени сега. А вероятно дори и преди това", посочи Блинкън на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон. "И това е средата, в която действаме."

 

На 6 октомври 1973 г. коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, напада неочаквано Израел на Йом Кипур - един от най-свещените дни в еврейския календар. Кризата, известна още като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни.





Сраженията се водят главно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. Според Израел тогава повече от 2600 негови войници са били убити, а повече от 7000 са били ранени.

 

Трима американски войници бяха убити, а около две дузини други бяха ранени при нападение с дрон срещу американска военна база в Йордания в неделя, което генерира нови опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток.

 

Американският държавен глава Джо Байдън коментира, че нападението "е извършено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, действащи в Сирия и Ирак", и заплаши да предприеме ответни действия. В понеделник иранското правителство отрече да има пръст в атаката.





Опасенията за сигурността в целия Близък изток нараснаха поради продължаващата война на Израел срещу палестинските бойци на Хамас в Газа.

 

Блинкън предупреди срещу опитите да се използва войната на Израел срещу Хамас, за да се посее допълнителна нестабилност в Близкия изток. Той бе категоричен, че САЩ ще отговорят на всеки такъв опит "решително", но подчерта, че целта на американското правителство е да предотврати ескалация на напрежението в региона.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5229 |30.01.2024 Убийцата на съпруга си Пейо - Габриела Пеева няма да отиде в съда, където се решава дали да я върнат в ареста . 10| 4006 |30.01.2024 "Прозрачност без граници": България за пръв път бележи такъв напредък в борбата с корупцията, но с едно наум . 0| 3891 |30.01.2024 Рекорден снеговалеж в Аляска, натрупалият досега сняг е повече от 2,6 метра . 0| 3852 |30.01.2024 Велико Минков поиска от министър Шалапатова да издаде заповед за ДНК тест на него и бебето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads