Реклама / Ads
20| 6064 |30.01.2014 НОВИНИ

Г. Близнашки: Идеята за референдум е добра; Цв. Кънчев: Не!

.
Георги Близнашки
Идеята на президента за референдум е много добра, всички си даваме сметка, че политическата ни система е в криза, заяви по БТВ експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки. Мажоритарният вот е голяма болка, той е отдушник на общественото мнение, добави той.
 

Според Мая Манолова, зам.-шефка на НС две от исканията - за задължително и електронно гласуване - били откровено противоконституционни, а второто улеснявало контролирането на гласове. Това обяви тя на влизане в НС тази сутрин. Това било включване в отбора на тези, които искали да попречат на новия изборен кодекс.

Въпросът не е предрешен, защото освен опозицията на едни или други фактори, има и обществено мнение, репликира Близнашки. И поясни, че референдумът имал консултативен характер.

Не смятам, че Конституцията трябва да се променя, всеки гражданин има право да гласува, това може да стане задължително, както е и здравното осигуряване на което по Конституция гражданинът има право, каза бившият конституционен съдия Йордан Соколов. Ако искаме да променим нещо в политическата система, това е първата стъпка, добави той.  Нека да се направи опит - първо да има референдум. Не е лесно политическите сили да не се съобразят, ако обществото го поиска.

Наближат ли избори, винаги има един списък от искания, които се появяват, каза лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. Според него президентът искал да угоди на ГЕРБ, защото това била партията, която най-много купувала гласове, но парите им давали фира. В област Монтана тепърва ще има разнищване, увери той. В циганските махали масово има интернет и компютри, каза още той. Във Факултета 95% имали интернет и той бил най-силен в цяла България. Партия ГЕРБ е натрупала толкова много ресурс, че може да си купи гласове и в съседна Сърбия и Македония.

Учудвам се, че г-н Кънчев предпочита по-малко роми да гласуват, отколкото повече, каза Соколов. Г. Близнашки даде пример, че в редица цивилизовани европейски държави като Австрия, Гърция, Белгия има задължително гласуване. Днес ни е нужна промяна, защото има затлачване в политическия живот и ни е нужна промяна, а с оглед на протестите е хубаво да се въведе мажоритарното начало, добави тя.

Президентът никак не е закъснял, каза Соколов. Лошо ли е да има опашки пред избирателните секции, попита той и каза, че който е против се страхува, че картината няма да е тази, която е била досега. След въвеждането на задължително гласуване, ще се наложи поправка в Конституцията, обясни още Близнашки. И напомни, че протестите продължават, а цял свят се чуди защо няма чуваемост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 5936 |29.01.2014 Плевнелиев предложи 3 въпроса за референдум . 16| 5243 |29.01.2014 Плевнелиев предлага 2 в 1: Референдум и евроизбори . 11| 4763 |25.01.2014 Проф. Близнашки: ЕК загатва, че протестът има импулс за промяна в България . 17| 5372 |18.01.2014 Г. Близнашки: Станишев и Калфин да обяснят начина, по който направиха заменките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads