Реклама / Ads
0| 3201 |07.02.2024 НОВИНИ

Близо ли е краят на войната в Газа? Хамас предложи спиране на огъня в региона за 135 дни

.
Източник: БГНЕС
Палестинската ислямистка групировка Хамас предложи план за спиране на огъня в ивицата Газа в продължение на четири месеца и половина, който в крайна сметка да доведе до приключване на войната, съобщи Ройтерс.
 

Касае се за отговор на предложение, отправено от катарски и египетски посредници, което бе подкрепено и от САЩ и Израел. 

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън тази нощ пристигна в Израел, след като по-рано се срещна с лидери и посредници от Катар и Египет. Това е най-големият дипломатически прогрес към постигането на трайно примирие, откакто избухна войната в Газа, посочва Ройтерс. 

 

Според проект на документ, представящ плана на Хамас, с който Ройтерс разполага, радикалната групировка предлага три 45-дневни фази.





Организацията предлага през първите 45 дни от примирието да освободи всички израелски заложнички, както и заложниците мъже под 19-годишна възраст и тези в напреднала възраст в замяна на палестински жени и деца, държани в израелски затвори. Останалите пленени мъже ще бъдат освободени през втората и третата фаза на примирието. В замяна Хамас настоява Израел да освободи 1500 затворници, като една трета от тях трябва да са палестинци с доживотни присъди.

 

Планът предвижда и размяна на телата и тленните останки на жертвите от двете страни. Междувременно трябва да започне възстановяването на Газа, а израелските сили да се изтеглят изцяло.





Хамас очаква през последните 45 дни от договорения срок да се осъществи и споразумение за край на войната.

 

Преустановяването на огъня ще бъде опция за увеличаване на доставките на храна и други хуманитарни помощи за отчаяните цивилни в Газа, които са заплашени от глад и остър недостиг на основни продукти, пише Ройтерс. 

 

Припомняме, че Израел стартира военната си офанзива в Газа, след като на 7 октомври бойци от Хамас нападнаха Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 253-ма заложници. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3231 |07.02.2024 Зеленски нареди да бъдат създадени специализирани дронови войски . 8| 5401 |07.02.2024 Прословутия SS Club на Мартин Нотариуса - 14 камери, скъпи коли и... полицаи? . 2| 3160 |07.02.2024 Делегацията на българските социалисти в ЕП: “Гласуваме против Регламента относно Новите геномни техники“ . 2| 4429 |07.02.2024 Израелската армия: Има доказателства за парични потоци между Иран и Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads