Реклама / Ads
3| 4528 |14.12.2018 НОВИНИ

БНБ пуска нови банкноти, първа е столевката

.
Новите банкноти са с повишена защита от фалшифициране. Източник: БНБ
Първата банкнота от новата серия книжни пари, които предстои да излязат в обръщение, е с номинална стойност 100 лева. Освен нови защитни елементи банкнотите нямат съществени разлики в общия дизайн.
 

Българската народна банка пуска в обръщение нова серия банкноти. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обръщение. Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи, съобщава БНБ.

 

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г. Тя ще бъде  в обръщение от 28 декември 2018 г. като законно платежно средство. Старите банкноти също остават валидни.

 

В новата банкнота от 100 лева е въведен  допълнителен знак за незрящи хора, който се състои от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

 

Освен това холограмната лента е с оптични ефекти от редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов. Допълнително още банкнотата има цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100, уточняват от БНБ.

 

Използвано е и мастило с оптичен ефект - числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. Такъв ефект има и в осигурителна нишка. Подобрена е и високата резолюция на водния знак в банкнотата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3648 |14.12.2018 На 21 декември пускат обществена поръчка за газовата връзка със Сърбия . 3| 3399 |12.12.2018 Кабинетът отпуска още 158 млн. лв. за ремонт на пътища . 5| 4617 |11.12.2018 Бонусите в министерствата били според законовите изисквания . 0| 3735 |11.12.2018 АПИ поставиха нови мантинели 3 месеца след трагедията край Своге

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads