Реклама / Ads
6| 5735 |18.08.2017 НОВИНИ

Бойко Рашков: ДАНС нарушават закона и подслушват с разрешение на съдии от СГС

.
Шефът на Бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков ще оповести публично данни за констатираните нарушения на ДАНС в процедурите по подслушване, съобщи Би Ти Ви.
 
Най-малко 180 са случаите за една година, в които съдии от Софийския градски съд са подписвали неправомерно разрешения за използване на СРС-та, сочат констатациите на Бюрото.Всички случаи на нарушения ще бъдат изпратени първо на парламента, каза Бойко Рашков.

„Когато през 2015 г. стана публично известно, че бившата председателка на СГС е допуснала нарушение на закона, тя беше подведена под отговорност. Искам още сега да попитам - за подобни нарушения друг съдия подведен ли е под отговорност? При положение че подобни нарушения ние сме констатирали и сме уведомили компетентните държавни органи”, подчерта Рашков.

„Oсвен тези нарушения, които ние констатирахме, че е извършила бившата председателка на СГС, там са посочени още няколко десетки нарушения, не само от нея, но тя има и други нарушения. Какво отношение е взето по тях”, попита още той.

На въпрос защо тези данни не са изнесени публично през 2016 г., а сега, той отговори: „Защото Бюрото за контрол не е прокуратура на Република България”.

„Когато преценим, че са извършени действия, с които неправомерно са приложени СРС, съгласно закона ние сме длъжни да уведомим няколко органа - главния прокурор, министъра на правосъдието, ВСС”, уточни Рашков.

Според него Сотир Цацаров е бил уведомяван винаги.

„А в редица случаи срещахме отпор на прокуратурата, защото някои от нарушенията са извършени в самата прокуратура. И парадоксът в тази нормативна уредба е, че ние уведомяваме онзи орган, който сам е извършил нарушението”, коментира Бойко Рашков.

Той каза още, че ще остане в Бюрото, докато не му отнемат допуска. И докато може да работи според закона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12355 |18.08.2017 Само във Фрог: Шефовете в Антикорупция на ДАНС хвърлиха оставки . 3| 3724 |16.08.2017 Служители в Слънчев бряг скандират: Бойко, спри Валери! . 2| 3946 |15.08.2017 Д-р Гълъбова: Водим гражданска война срещу ценностите си! . 7| 9790 |14.08.2017 Бойко Рашков: Има идеи за разследване на политици, включително от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads