Реклама / Ads
2| 5293 |13.02.2015 НОВИНИ

И Бойко Рашков разочарован от ВСС, Цацаров и Панов

.
Бойко Рашков
Директорът на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков изрази разочарование от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради колебанието на някои от членовете му да го изслуша във връзка с изводите от доклада за разработката "Червеи".
 
Главният прокурор Сотир Цацаров и новоизбраният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов попитаха вчера какъв би бил ефектът от изслушването на Рашков, след като информацията от доклада в по-голямата си част е класифицирана. Все пак кадровиците на Темида решиха да изслушат Рашков, което се случи на закрито заседание. Преди заседанието Рашков потвърди, че председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е подписала разрешенията за подслушванията.

"Ако миналата седмица не беше изтекла информация от средите на парламента и тази информация не съдържаше основните неща по случая, ние най-вероятно нямаше да разговаряме сега, защото бюрото вече беше изпратило материалите на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи, и щеше да е изчерпало своите правомощия по закон. Какво се получи обаче вие добре знаете, защото сте чули реакциите на някои висши ръководители в съдебната власт относно въпроса, поставен от министъра на правосъдието да се получи информация за това, какво е установило бюрото, което касае съдия. Те не желаеха да чуят и нежеланието беше изразено от висшите ръководители на съдебната власт. Това поведение на тези колеги ме разочарова.

Не съм отишъл по личен въпрос във ВСС, а като представител на държавна институция да ги информирам.Съветът трябва да знае какво става в съдийските среди по отношение на специалните разузнавателни средства", заяви Рашков в петък сутринта пред БНР. Той съобщи, че докладът ще бъде разсекретен, така че да всички членове на съвета да могат да се запознаят с него.

Рашков се обърна и към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов: "Аз искам да кажа на новоизбрания председател на Върховния касационен съд, сега няма да може да оцени реално, но нека по-натам да прецени дали позицията му на първото му заседание на ВСС е била правилна като съдия, който не иска да слуша".

Според Рашков съветът не е направил нищо за създаване на регистър на азрешенията за прилагане на СРС. Пред членовете на ВСС той е обосновал необходимостта от подобна база данни, така, че съдиите, които дават разрешения, да могат да си правят справки дали искането до тях е единствено в цялата страна или е вече четвърто или пето поред и е за 200-дневен или дори 50- дневен срок.

"Това беше отклонено, защото не е било възможно да стане", заяви още Бойко Рашков. Аргументът срещу създаването на регистър на разрешенията за СРС бил правилото, че съдиите имат допуск до класифицирана информация на принципа "необходимост да се знае" т.е. по конкретно поверените им случаи. Рашков ще се обърна към управляващите за прокарването на подобни мерки.

"Тази пасивност е просто необяснима т.е. съдиите да бъдат държани по такъв начин,каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6880 |12.02.2015 Дървен барелеф на Бойко Борисов сътвориха в Банкя . 38| 5272 |12.02.2015 Бойко се срещна с Оланд . 13| 6360 |12.02.2015 Реформаторите и патриотите към Бойко: Вън Лазаров, Писанчев и Китов! . 89| 5454 |11.02.2015 Самолетът на Бойко кръжа час над София, кацна от 5-ти път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads