Реклама / Ads
5| 4369 |30.10.2023 НОВИНИ

Божидар Божанов: Ключовете от машините са в каса в ЦИК. Снимането на екрани не може да влияе на вота

.
В справката на ДАНС има доста внушения. Снимането е част от процеса. Ако машините не бяха проработили (например какви кандидатски листи са заредени), Министерството на електронното управление щеше да носи отговорност. Министърът не може да компрометира вота. Ключовете, от които зависи сигурността на машините, са в ЦИК. Създават се пред огромен брой хора, представители на партиите. Защитават се с пароли на трима членове на ЦИК и отиват в касата. Външни наблюдатели снимахме какъв ХЕШ код е изваден. Снимането на екрани е за да има прозрачност, не е риск за системата.
 

Това заяви пред bTV бившият министър на електронното управление Божидар Божанов по повод скандала с доклада на ДАНС, който накара ЦИК да отмени машинното гласуване на първи тур. Срещу това решение бяха подадени жалби, които днес бяха разгледани от Върховния административен съд. Предстои решението да бъде стане ясно в 20 ч.

 

"ЦИК формално взе това решение не на база справката на ДАНС, а формално поради забявеното сертифициране от министерството. Те по същество не разгледаха справката на ДАНС и има ли рискове за машинното гласуване. Повлияха се от това, че политически говорители формално или не им наредиха да няма машинно гласуване", коментира още Божанов.

 

По думите му в справката на ДАНС има доста внушения, а в изявление зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев я определи и като фактически невярна.

 

"Дали тя е подвела, или е послужила за оправдание - някои колеги побързаха да обявят машините за компрометирани. Това не е вярно", категоричен бе Божанов.

 

По думите му правенето на снимки е част от процеса, който не е свързан с изходния код.

 

"Снимани са други данни. От една страна - да, зам.-министърът можеше да го спести, да не прави тази документация. Но ако машините не бяха проработили в тази си част - какви кандидатски листи са заредени, например, министерството щеше да носи отговорност. Министърът трябваше да реши да изпълни ли закона и да гарантира, че машините ще работят както трябва, или да не поема риск, защото някой ще се притесни", добави Божанов.

 

"Министърът никак не може да влияе върху резултатите. В петък дадохме пресконференция и се опитах да обясня, че познаването на кода (всички партии и коалиции имаха възможност да се запознаят с него) определя как функционира машината. Той не е тайна", допълни той.

 

"Борисов каза, че бил проверил принтера в офиса на ГЕРБ и той нямал кодове. Има. Съвременните принтери имат съответните операционни системи, записват неща на флашки, пращат мейли. Изходните кодове стоят при производителя, част от тях са публични. Ключовете, от които зависи сигурността на изборния процес, са в ЦИК. Създават се пред огромен брой хора, защитават се с пароли на трима членове на ЦИК и отиват в касата", категоричен беше Божанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3937 |30.10.2023 Георги Лозанов, DW: Отмяната на машинното гласуване допълнително мобилизира избирателите . 5| 4246 |30.10.2023 Режисьорът Вл. Люцканов: Вече става обидно да живеем в тази държава . 2| 10163 |30.10.2023 В 25 областни града резултатите са ясни. Кои градове избраха кмет на първи тур? . 12| 10340 |30.10.2023 Кметската битка: Какво показват резултатите на ЦИК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads