Реклама / Ads
2| 4397 |11.02.2010 НОВИНИ

Болници готови за стачка, БЛС ги подкрепя

.
Българският лекарски съюз ще подкрепи протеста на общинските и частниците болници. Това е официалната позиция на съюза, обявена от неговия председател Цветан Райчинов.
 

Медиците заплашиха, че ще блокират София, ако правителството не гарантира до понеделник повече средства за лечебните заведения и не премахне делегираните бюджети.

Според Райчинов на болниците се налагат условия, които не са договаряни и в момента не съществуват в никакъв договор или наредба.

Той отбеляза още, че готвеният протест със сигурност ще прерасне в национален, защото в него ще вземат участие и националните болници.

Според председателят на БЛС те самите вече разбират, че и техните бюджети са намалени.Той изтъкна, че с орязването на средствата големите болници не само не могат да изпълняват функциите си адекватно, но и в никакъв случай няма да имат възможност да приемат допълнително пациенти от малките общини.

От своя страна министърът на здравеопазването Божидар Нанев съобщи, че на болниците ще бъдат предложени нови договори.

В тях се отбелязва, че всичко над делегираните бюджети ще бъде изплащано по отделна фактура „за добре свършена и проверена работа".

Припомняме, че директорите на общинските болници предупредиха за намерението си да бъде организиран национален протест, ако правителството не изпълни конкретни техни условия. Те представиха и подписка на премиера Борисов с близо 128 000 подписа.

Основното искане в нея е да се промени закона по начин, по който да се гарантират равни права и среда за конкуренция на всички болнични заведения.

Заради новите изисквания за сключване на договор със Здравната каса, редица болници в страната ще бъдат затворени, тъй като не ги припокриват.

58 частни, държавни и общински заведения ще сключат наполовина по-малко договори със здравната каса в сравнение с миналата година.

Други 85 лечебни заведения ще имат с 15% по-малко договори. Намалението при 82 болници в това отношение ще е 9%.

Затварянето на болниците предизвика протести в тяхна защита в някои общини, сред които Карнобат, Адрино, Левски и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4786 |09.02.2010 Пациентите да определят добрите болници . 2| 4888 |04.02.2010 Болници завлекли фирми-доставчици с 150 млн. лева . 5| 4958 |01.02.2010 Медици скочиха в защита на болниците . 7| 4873 |29.01.2010 Хеликоптери вместо болници предлага здравният министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads