Реклама / Ads
4| 5613 |19.02.2014 НОВИНИ

Бонуси колкото заплати раздавал Ефтим Костадинов в КД

.
В Комисията по досиетата не са пропуснали да си раздадат пари отгоре върху немалките си възнаграждения, става ясно от думите на председателят й Евтим Костадинов пред bpost.bg. Според неофициална информация, допълнителните пари за ръководството на институцията се равнявали на месечната им заплата. Според Костадинов, това не е нарушение, тъй като е имало пари във фонд „Икономии”.
 

Той допълва, че Комисията по досиетата работят общо 89 човека. „Заплатите на членовете са определени със закон, а размерът на останалите служители е като на чиновниците в министерства“, казва Евтим Костадинов.

От думите му става ясно, че към момента правителството на Пламен Орешарски е забравило за идеята си да закрие Комисията. Евтим Костадинов обясни още, че около 30% от документите на службите на комунистическа България все още не са постъпили при тях – това са архивите на Служба „Военна информация“ и Националната разузнавателна служба. „Влязохме във връзка с Министерство на правосъдието, но там вече имаме договореност да края на шестмесечието да ни предоставят документите“, уточнява Костадинов.

От години неофициално политици твърдят, че в определени членове на Комисията търгуват с досиета и документи. Другият доходоносен бизнес е издаването на книги за ДС чрез ексклузивното предоставяне на архивни документи на определени издателства срещу фиксирана сума в брой.

Около членове на институцията се е оформили и кръжец от финансово заинтересувани „общественици“ и бивши журналисти, които през годините забогатяха от изтърканата вече тема „Държавна сигурност и антикомунизъм“. Именно тази групичка е особено гръмогласна, когато в медиите се появи искане (без значение от кого) за закриването на институцията.

„Христо Христов получава достъп до документите на Държавна сигурност по общия ред. Защо само той да има достъп. Има си установен ред и той го спазва!“ Така Евтим Костадинов отговаря на въпроса дали негови колеги не вземат комисиони от издаването на книги с автентични документи.

Той отрича определени членове на Комисията по досиетата да имат сключени консултантски договори с издателства, които печелят от книги с документи на ДС. „Миналата година „Военно издателство“ бе победител в обществената поръчка, сега се подготвяме тръжната документация за новата“, каза още Евтим Костадинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5131 |06.02.2014 ГЕРБ поиска да се замразят заплатите в НС . 18| 5193 |06.02.2014 Цацаров: Практиката за прилагане на СРС е по-позната на Цветанов, отколкото на мен . 17| 6188 |05.02.2014 Няколко "ранобудни" на протест за заплатите на депутатите . 22| 5841 |30.01.2014 ГЕРБ ще замразява депутатските заплати?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads