Реклама / Ads
10| 7162 |22.11.2012 НОВИНИ

Борислав Сарафов: И Христос да се кандидатира за прокурор, би бил оплют

.
Борислав Сарафов Източник: Преса
Основните ми качества като кандидат за главен прокурор са дипломатичност и търпение. Това каза пред журналисти председателят на Апелативна специализирана прокуратура Борислав Сарафов, който днес беше номиниран от 5 члена на Висшия Съдебен съвет за главен прокурор на Република България.
 

Той заяви, че оценява реално шансовете си за поста главен прокурор. "Това е състезание на идеи и концепции. Важното е да се харесат на ВВС”, коментира кандидатът.

Сарафов определи като свои най-силни качества диалогичността и търпението. Другите двама кандидати, номинирани за главен прокурор, Сотир Цацаров и Галина Тонева, той определи като изключително достойни и подчерта, че за него е чест да бъде редом до тях. И двамата са изключително сериозни кандидати и достойни представители на магистратската гилдия, допълни Сарафов.

Запитан защо според него е номиниран от съдии, а не от прокурори, шефът на Специализираната прокуратура отговори, че със съдиите са работили и се познават отдавна. Като един от мотивите, заложени в предложението му за главен прокурор е, че Борислав Сарафов е проявил организационен талант още когато е станал председател на Специализираната прокуратура.

"Не беше никак леко да се направи една чисто нова структура от нищото”, коментира той.

Борислав Сарафов тепърва ще заложи идеите си за промяна в концепцията си. Той се обърна към медиите с молба да не очакват от него да "плюе” по прокуратурата, защото е част от нея вече 12 години, счита се съпричастен и не смята, че тя е работела зле. Според него през последните няколко години прокуратурата има сериозен напредък в борбата с организираната престъпност.

Това, което "куца” в работата на прокуратурата, е корупцията. Като цяло обаче прокуратурата има нужда от оптимизиране, смята още Сарафов.
"Всяко едно нещо би могло да се подобри. Самият процес на еволюция предполага постоянна оптимизация на всяка една дейност и организъм”, заяви той.

По думите му процедурните правила за избор на главен прокурор предполагат възможност за балотаж и със сигурност в тази ситуация един от кандидатите ще отпадне. Това означава, че по естествен път ще прелеят гласове към един от двамата стигнали балотажа.

Сарафов подчерта, че още преди повече от година, когато се е кандидатирал за председател на Специализираната прокуратура, е очаквал да има "удари под кръста”. "Сега дори Христос да се кандидатира, би бил оплют и обруган. Такава е ситуацията в страната в момента”, посочи той.

Новият кандидат за главен прокурор увери, че не чувства за себе си никакви притеснения, нито в личен, нито в професионален план. "Не бих се кандидатирал в тази изострена, чувствителна социална среда, ако имах някакви притеснения за себе си”, каза Сарафов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5750 |20.11.2012 Убиецът на бизнесмена Борислав Енев остава в ареста . 0| 6756 |10.11.2012 Борислав Енев - убит от племенника си? . 3| 6185 |09.11.2012 Куршум отнесъл лицето на Борислав Енев . 6| 5290 |03.10.2012 Христосков: Никакво увеличение не може да компенсира лошия живот на пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads