Реклама / Ads
7| 4469 |18.12.2014 НОВИНИ

Борисов: Демокрация е хората да избират между НОИ или частен пенсионен фонд

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото
Пенсионните фондове, които би трябвало вече да започнат да изплащат пенсиите, не са в състояние. Те могат да изплатят съвсем малки суми. Предложих всеки да има право на информиран избор – да прецени дали да се осигурява в НОИ или в частен пенсионен фонд. Това е демокрацията.
 
Това каза пред български журналисти в Брюксел, преди срещата на върха на лидерите на ЕНП министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

“Какъв е аргументът против – че българинът в общи линии бил глупав и не можел за една година време сам да намери правилното решение и ние трябва да се върнем във времето на социализма, когато ни казваха кое е правилното решение и за още по-сигурно задължително да им отнемаме тези 5% и да ги пращаме някъде в тези фондове”, коментира премиерът.

„Аз като демократ считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Още повече – това ще доведе до конкурентост в самите фондове. Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси да седнат и на всеки един, който се осигурява там, да кажат: вижте, при нас доходността е по-голяма, при нас парите ви се управляват по-добро, оставете ги. Никой не ги задължава хората, точно обратното, да ги махат, ще създадем конкурентост в пенсионните фондове и по този начин ще има по-голяма доходност”, каза още Бойко Борисов.

Борисов допълни, че от случая с КТБ си е направил извод, че когато нещо става автоматично и безконтролно в един момент дори стабилна институция като БНБ не е контролирана, както трябва.

Във връзка с подготвяните днес протести срещу пенсионната реформа премиерът заяви: „Не знам срещу какво ще се протестира – че даваме демокрация, че даваме на хората право на избор. Точно тези хора това искаха в предишните години.

Единственото, което виждам, че може да имат основание е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ни подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение”.  „Да има възможност да се върне обратно. Ето, това само не е предвидено, което аз с две ръце бих го подкрепил”, допълни Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3955 |18.12.2014 Борисов: Газовият хъб във Варна може да се направен по плана „Юнкер” . 2| 5162 |18.12.2014 Микробус разби газопровод, хората в паника . 3| 4288 |16.12.2014 Организирани апаши крадат суджуците на хората . 30| 5101 |15.12.2014 Ерменков към Борисов: Сигурно от Луната ще вземем газ за хъба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads