Реклама / Ads
163| 7595 |23.12.2011 НОВИНИ

Борисов: Който иска помощ, да си приведе заплатите и пенсиите на нивата на България

.
Б. Борисов
По-добре да сме моторите сега, да покажем, че и в Източна Европа има дисциплинирани държави; категорично против сме за 5-те процента кофинансиране на тези наши съседи, които не се справят с финансовата си рамка, отсякъл премиерът на МС.
 

Няма логика дисциплинираните да дават на по-богати недисциплинирани държави, казал премиерът Бойко Борисов на министрите си по време на заседанието на МС в сряда.

Стенограмата на сайта на Министерски съвет свидетелства за позицията на премиера:  „...затова сме толкова категорично против по темата за петте процента кофинансиране на тези наши съседи, които не се справят с финансовата си рамка. И това го поставихме и на Съвета, и сега като основна тема в разговорите и дебатите в Германия с канцлера Меркел, и за до следващия Европейски съвет”.

„На министър Дянков съм му възложил ежедневно да пита: на базата на каква финансово-икономическа логика е взето като решение. Министър Дончев с писмото, което изпратихме до Барозу, да пита защо се нарушават основните принципи в кофинансирането на тези проекти. Затова ние сме изключително за общи действия в Европейския съюз, ние сме изключително за европейска солидарност, но като преди това всички си въведем основните позиции и в случая истински се надяваме, че политическите партии в парламента ще ни подкрепят, защото това е много добре, общо за България, за пакта за финансова стабилност."

"Дори нещо повече, ние там ще предложим освен до 3% бюджетен дефицит, и горната граница от 60% външен дълг да свалим до 40% за България. И повтарям, това ще бъде общ политически успех на всички политически парии, които подкрепят в парламента едно подобно решение".

"И така, Дянков, трябва да се водят разговорите с тях. Това не е наша приумица, виждате, в Европа ще стане, ще го приемат и тогава Парламента задължително ще търсим да го ратифицира. По-добре да сме моторите сега, да покажем, че и в Източна Европа има дисциплинирани държави, които могат да направят всичките тези процеси сами, без да ги бие Международен валутен фонд или някой да ги ръчка с остена, казано на български".

„Дори някои общи формулировки, както министър Трайков забеляза, като обща икономическа политика, звучи много добре, ако това означава, че ще дойдат, примерно, холандските, финландските, швейцарските инвеститори в България, защото са по-добри условията. Но ако те отидат в Китай, а ни кажат, щом е обща икономиката, да направим общи данъците, а ние сме заложили в нашата дългосрочна програма, че ще пазим възможно най-ниските данъци в Европейския съюз към днешна дата. Затова именно и толкова остро реагирахме за подпомагане на финансово слабите държави и пред Европейския съвет, и още един път го заявих тук на всички делегации, които дойдоха, че държавите, които искат помощ, трябва да си приведат заплатите и пенсиите на нивата на България и тогава да тръгват, както нас, да растат”, казва Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 158| 7333 |22.12.2011 Б. Борисов: Предишните "изпукали" парите, ние плащаме . 127| 5561 |21.12.2011 Борисов: Пак ще похваля Дянков за ужас на опозицията . 36| 5889 |21.12.2011 Б. Борисов: Не се интересувам от Атака! . 33| 5638 |14.12.2011 Борисов: Сънят на световните лидери се стряска от думата "пазари"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads