Реклама / Ads
0| 4443 |12.10.2014 НОВИНИ

Борисов и Миков избраха София

.
Лидерът на БСП Михаил Миков Източник: Булфото
Лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Михаил Миков, предпочетоха да станат депутати в 43-тото Народно събрание от София. Те бяха избрани за законотворци и от други райони – Борисов в Пловдив, а Миков във Видин. В крайна сметка обаче двамата са подали заявление в ЦИК с искане да представляват столичани в парламента.
 
За лидера на ГЕРБ това не е изненада - и в предишния състав на НС той прекрачи прага като депутат от 25-и МИР, където попада и родната му Банкя, пише “Монитор”. Новият шеф на Столет¬ницата обаче е бил изправен пред тежък избор, тъй като по традиция той влиза в НС от Видинския район, в който е израснал.

С решението си да представлява София обаче Миков освобождава депутатска банка за младия юрист Филип Попов, когото БСП опитва да развие и наложи като свой кадър още от миналия парламент. Брисов също ще даде път на юрист, като освободи един мандат в Пловдив за Димитър Лазаров, който често кръстосваше шпаги с червената фурия Мая Манолова в правната комисия на НС.

Освен лидера още няколко души в ГЕРБ трябва да се откажат от един район. Десислава Атанасова например, която беше министър на здравеопазването в кабинета “Борисов”, е избрала да влезе от Монтана, където беше водач на листата, вместо от Русе. Лиляна Павлова пък ще седне зад депутатската банка като представител на Варна, въпреки че е излъчена за законотворец и от Стара Загора.

Крайният срок, в който избраните от два района депутати трябваше да подадат заявления пред ЦИК с посочване кой предпочитат, изтече снощи. Днес следобед изборната администрация ще се събере на заседание, за да се произнесе с окончателно решение по въпроса.

Сред партийните лидери в 43-тото НС, които трябва да посочат район, е и председателят на ДПС Лютви Местан. Той бе излъчен за народен представител от Хасково и Кърджали, като в предния парламент бе избраник от втория район.

Още трима партийни шефове в парламента имат право на онче-бонче - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов от коалиция “Патриотичен фронт”, както и лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Кара¬ка¬чанов вече обяви, че ще представлява Плевен вместо София.

В Реформаторския блок право да избира кой район да представлява има само ген. Атанас Атанасов от ДСБ, който бе обявен от ЦИК за народен представител от Благоевград като водач на листата там и от 23-ти МИР София, където бе на второ място. В резултат на тънки сметки дългогодишният съратник на Иван Костов в политиката избра да влезе в 43-тото НС от София. По този начин затваря вратите за представител на партията на Меглена Кунева - ДБГ, с което не й позволява да има превес в броя депутати в бъдещата парламентарна група на реформаторите.

В резултат на решението на Атанасов без място в НС остава прочулият се вече в десните среди Настимир Ананиев, който на своя глава регистрира в патентното ведомство марката “Реформаторски блок”. В хода на предизборната кампания той обяви и томбола за хората, които гласуват преференциално за него, като заведе победителя в нея на мача “Лудогорец” - “Реал”. Сега вместо Ананиев в НС ще влезе Борислав Миланов от СДС, който с преференция успя да стане втори в листата в Благоевград след ген. Атанас Атанасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 10293 |09.10.2014 Юруков пред Фрог: Бойко Борисов и Радан Кънев се надцакват за властта . 22| 4403 |09.10.2014 Борисов: Не водя разговори с РБ, но да се чувстват поканени . 14| 4356 |08.10.2014 Мая Манолова с амбиции за мястото на Миков . 59| 4693 |08.10.2014 Борисов: Нови избори, ако не осигурим стабилно мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads