Реклама / Ads
55| 5741 |03.02.2013 НОВИНИ

Борисов: Закъснели сме с 22 години

.
Всеки ден трябва да се правят по едно-две неща, защото сме закъснели 22 години. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в морската ни столица.
 

На 1 март във Варна ще започне да функционира първият за страната уникален циклотрон. Това ще позволи да се прави най-прецизната диагностика за ракови заболявания, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят доведе във Варна екип от ядрени специалисти, които трябваше да проследят изпитанията на уникалната апаратура.

Борисов уточни, че на 20 февруари ще са готови всичките уреди и на 1 март ще бъде дадено разрешение циклотронът да заработи. Устройството е една миниядрена централа и друго такова съоръжение в България няма да има. Досега изотопите за ядрения скенер се внасяха от Унгария и Австрия със самолет до летищата във Варна или Балчик, а от там с хеликоптер до болницата. За целта беше построена специална хеликоптерна площадка в двора на Терапията. Въпреки въздушния транспорт по пътя ценната суровина губеше от свойствата си заради бързия разпад и с една доставка се преглеждаха по-малко пациенти от нужното.

Както министър-председателят обеща на Йордан Йовчев по време на олимпиадата в Лондон, правителството осигури 200 000 лева за оборудване и уреди по спортна гимнастика в СК "Варна". "Възторжен съм като гледам какво правят децата и ако това е нашата нация, мога да ви кажа, че няма да имаме равни", каза той. Борисов обясни, че България ще е готова за домакинството на Европейското първенство по спортна гимнастика за мъже и жени през май 2014 г. Премиерът съобщи още, че са преведени 1 млн. лева на СОУ "Елин Пелин" за изграждане на спортна зала, която школото чака от 55 години.

Премиерът Бойко Борисов откри и комбинирана спортна площадка в Шабла за баскетбол, бадмингтон и тенис. Отпуснатата от държавата сума за проекта на спортен комплекс „Кария” е 134 224 лева.

Официално беше открит и рехабилитираният път Дуранкулак - Каварна, който е връзката с граничния контролно-пропускателен пункт с Румъния при село Дуранкулак. Дължината на пътната отсечка 46,8 км. Стойността на ремонта е 17,4 млн. лева. Дейностите са по програма „Транзитни пътища" V.

В краткото си приветствено слово премиерът Бойко Борисов припомни, че само преди три години, когато е бил в района, не е можело да се мине, имайки предвид лошото състояние на пътя. По думите на премиера - сега той е като на картичка - хубав и равен. Борисов пожела на хората да си го ползват със здраве и придобивката да носи икономически ползи за туризма и инвестициите, предаде Фокус. Безаварийно пътуване - към това благопожелание се присъедини и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Сред другите официални лица бяха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, министърът на здравеопазването Десислава Атанасов, кметът на Каварна Цонко Цонев и на Шабла Райна Бърдарева.

„Аз съм убеден, че когато и магистрала „Хемус" стане готова, следващия мандат, ако има такъв, и този регион, както и Южна България, ще бъде такъв, какъвто заслужава", каза министър-председателят. Той пожела по-голям берекет във всичко, което правят в региона и допълни: „Когато кметовете работят, независимо в какъв цвят са, всичко, което правят заедно с нас, е за хората".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 7508 |02.02.2013 Борисов: Не се ли работи, пари няма . 54| 7863 |02.02.2013 Борисов: Да не ми говорят Станишев и Доган за демокрация! . 36| 5353 |30.01.2013 Борисов: Игнатов беше добър министър, но защити неправилни хора . 24| 6159 |29.01.2013 Борисов: За Баретата щеше да е здравословно да е в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads