Реклама / Ads
0| 2472 |17.04.2024 НОВИНИ

Британският външен министър: Израел e твърдо решен да отвърне на масираната атака на Иран

.
Британският външен министър Дейвид Камерън Източник: БГНЕС
Израел e твърдо решен да отвърне на масираната атака на Иран, заяви британският външен министър Дейвид Камерън по време на посещение в Израел в сряда, съобщи "Ройтерс".
 

Световните сили са си наложили да предотвратят по-широка ескалация на конфликта в Близкия изток след атаките на Иран в събота вечерта, когато Техеран за първи път директно атакува Израел след десетилетия на конфронтации чрез подставени лица и прокси групировки в региона.

 

Иран инициира атаките в отговор на предполагаем израелски въздушен удар срещу комплекса на посолството му в Дамаск на 1 април, при който бяха ликвидирани двама генерали и няколко други ирански офицери.





Иранските ракети и дронове, изстреляни в събота, бяха свалени основно от Израел и неговите съюзници, като не причиниха смъртни случаи, а само незначителни щети. Но Израел твърди, че трябва да отмъсти, за да запази доверието в своите възпиращи средства. Иран казва, че счита въпроса за приключен засега, но ще отвърне отново, ако Израел го направи.

 

"Ясно е, че израелците вземат решение да действат", посочи Камерън пред журналисти в началото на посещението си в Йерусалим. "Надяваме се да го направят по начин, който възможно най-малко да ескалира конфликта", уточни той.





Вашингтон и други западни правителства изразиха надежда, че новите икономически санкции срещу Иран ще помогнат да убедят Израел да редуцира обхвата на своето отмъщение. Камерън отбеляза, че Великобритания желае да види координирани санкции срещу Иран от Г-7, които се срещат тази седмица в Италия.

 

"Трябва да им бъде дадено ясно и недвусмислено послание от Г-7", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2822 |17.04.2024 Кирил Петков: Обмисляме да поискаме оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков . 1| 2397 |17.04.2024 Руслан Трад: Техеран не разполага с нужната инфраструктура, за да се защити при евентуална израелска атака . 6| 2286 |17.04.2024 BBC: Жертвите на руската ""месомелачка"- 50 000 са намерили смъртта си на фронта . 11| 8805 |17.04.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads