Реклама / Ads
2| 4224 |19.10.2023 НОВИНИ

Британското разузнаване: Очаквайте нови украински атаки срещу Кримския мост

.
Източник: личен архив
Кримският мост ще остане жизненоважна връзка за поддържането на руската окупация на Крим и силите на Москва в Южна Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.
 

Припомня се, че на 14 октомври руският вицепремиер Марат Хуснулин обяви, че щетите по Кримския мост, нанесени от удара на украинските сили през юли, са били отстранени предсрочно.

 

Посочва се, че въпреки че вече е напълно функциониращ, използването на моста остава ограничено поради процедурите, въведени след първото украинско нападение през октомври 2022 г. Камионите и запасите от гориво продължават да се придвижват с ферибот.

 

Според британското разузнаване обаче сега осигуряването на сигурността на съоръжението е сериозно бреме, изискващо многостранна защита, включително чрез системи за противовъздушна отбрана и военни части, които иначе биха били разположени другаде.

 

Увереността на руските сили за сигурност в способността им да защитят това голямо и уязвимо съоръжение ще продължи да бъде подлагана на изпитание от изобретателността на военните и службите за сигурност на Украйна, прогнозират от британското МО.

 

През нощта на 17 юли тази година Кримският мост бе атакуван с дронове, като при нападението загинаха двама души. Движението по моста бе пуснато в реверсивен режим на следващата нощ, а на 14 септември лявата част на моста беше отворена.

 

Експлозия на Кримския мост стана и на 8 октомври 2022 г., когато три участъка на пътния мост се срутиха в резултат на експлозия на камион с ремарке, а железопътният мост също беше силно повреден. Впоследствие Украйна призна, че има участие и в двете атаки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4383 |19.10.2023 Атаки срещу две американски военни бази в Сирия . 4| 4222 |19.10.2023 65 полицаи са ранени при среднощните протести в Берлин срещу израелските бомбардировки над Ивицата Газа . 3| 4135 |19.10.2023 Суперкомпютърът ще помага на български учени в работата им в изкуствения интелект, биоинформатиката, лекарствения дизайн . 8| 4205 |19.10.2023 ЦАХАЛ: Броят на убитите в болницата "Ахли Араб" е силно завишен от "Хамас"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads