Реклама / Ads
24| 5437 |24.02.2011 НОВИНИ

БСП: Арогантно е да искаш още 31 млн. за СРС-та

.
Сергей Станишев
Близо 2 месеца държавата се тресе от скандали, пряко свързани с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та. Нещо повече, на заседанието на Съвета за сигурност е имало арогантно изявление, че трябва да се похарчат още едни 31 млн. лева, за да се контролира процедурата по СРС-та.
 

Това заяви председателят на парламентарната група Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Затова от Коалиция за България предлагат промени в Закона за специалните разузнавателни средства.

Червените припомниха, че в края на месец септември миналата година стана ясно, че за подслушване правителството е отпуснало 100 млн.лева. В същото време има слабости в мотивировката на МВР за тяхното използване - те са с ниска степен на достоверност и предоставят възможност за филтриране на данните, добави Станишев.

В срещите ни с ДАНС и прокуратурата се оказва, че СРС-та не се унищожават в срок, че има 300% увеличение при използването им за 2 години, продължи червеният лидер. Според Станишев има сериозен проблем и той е в кризата на доверие в системата за сигурност. Отговорен за всичко това е вътрешният министър Цветан Цветанов, за което настояваме и за неговата оставка, посочи Станишев. ГЕРБ заложиха на СРС-та като основен инструмент за управление, но без сериозни законодателни промени, които да гарантират баланса между сигурността на държавата и правата на гражданите няма да има ефективност в тази сфера.

На заседанието на Съвета за сигурност отидохме с нагласата да се търсят работещи решения на проблема, но там се получи абсолютно разминаване в оценката на управляващите и опозицията по въпроса, каза още Станишев. Имаше арогантно изявление, че трябва да се похарчат още едни 31 млн. лева, за да се контролира процедурата по СРС-та, възмути се червеният лидер. Предлагаме нашите предложения, отворени сме и за други, каза още той.

Чрез предложените промени от Коалиция за България се засилва контрола и отговорността на всички етапи по използването, съхранението и унищожаването на СРС-та, допълни Станишев. Предлагаме по-голяма отговорност и мотивация по иницииране на СРС-та, допълни той. Разрешенията не бива да се предлагат от наблюдаващия прокурор. Специализираният съд също не бива да има право да дава разрешения за използване на СРС-та, посочи той. На изхода смятаме, че трябва да има независим орган, обществен съвет по наблюдението, съхраняването и унищожаването на СРС-та от примерно 7 души. Трябва да има и администрация към него, отбеляза още председателят на ПГ на червените. Според Станишев, функциите на подкомисията за СРС-та трябва да бъдат запазени. По тези въпроси ще направим консултации с гражданския сектор и с политическите партии, защото това засяга ежедневния живот на българите, твърди червеният лидер. Проблемът трябва системно да бъде преодолян не само законодателно, но и като практика, обобщи Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5035 |15.02.2011 Ив. Алексиев: БСП искаше да ни вкара в капан за изборния кодекс . 38| 6052 |11.02.2011 Тодор Великов: Я. Янев искаше да си инсценира катастрофа . 4| 5576 |06.08.2009 Росен Маринов: Михаил Миков искаше да ме отстрани заради търгове . 2| 6031 |27.03.2008 Будимир Куйович: Пак ли искаш среден пръст?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads