Реклама / Ads

0| 3760 |06.04.2016

БСП: България иска изваждане на руснаци от забранителните списъци

.
Кристиан Вигенин
„Министър-председателят и министърът на външните работи да представят пред ЕС мотивирано предложение за изваждане на всички парламентаристи от санкционните списъци на ЕС и договаряне на едновременно и реципрочно действие от страна на Руската федерация”. Това предложение направи от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ народният представител от групата на левицата Кристиан Вигенин.
Той обясни, че предложението на БСП е свързано основно с това – българското Народно събрание да вземе позиция в подкрепа на парламентаризма и парламентарния диалог и да поиска от българското правителство да предложи мерки на своите партньори в ЕС.

Вигенин обясни, че има тактически и стратегически грешки, които ЕС е допуснал в отношенията си с Руската федерация – руски парламентаристи са били включени в негативните списъци, което затрудни междупарламентарния диалог. Под думите му в такива напрегнати моменти парламентарната дипломация може да изиграе ролята на катализатор за нормализиране на отношенията. „Насърчаването на диалога може да допринесе за формирането на съвместни позиции и усилия по големите европейски и глобални теми като

Кристиан Вигенин подчерта, че БСП следи с тревога нарастването на терористичните заплахи за ЕС, чиито вдъхновител и основен изпълнител се явяват, свързани с „Ислямска държава” лица и групи. Според него дестабилизиращият ефект, който всички тези събития имат, може да бъде преодолян единствено в диалог на глобалните сили, които имат капацитета да се борят с тези явления. „Продължаващите санкции, особено в частта за възможността парламентаристи да пътуват в ЕС и Руската Федерация затрудняват този диалог”, обясни социалистът. По думите му е въпрос на уважение към парламентаризма в Европа да не бъде допускано в бъдеще представители на изпълнителната власт да ограничават парламентарните контакти.

Вигенин обясни, че в случая България може да изиграе положителна роля и да направи важна първа крачка за приемането на това решение и в съвместен диалог с правителството да намери начина, по който то да приложено на практика. Социалистът увери, че ще намерим подкрепа в тази насока от много парламенти на страни-членки на ЕС. Вигенин подчерта, че решение в тази посока има и на председателския съвет на ЕП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Почернени майки искат справедливост пред Съдебната палата 0| 3830 |06.04.2016 . Ревизоро: Не искам държавата да губи милиони от ракия 0| 5007 |06.04.2016 . Европейските съдилища могат да отказват екстрадиция в България 0| 3831 |05.04.2016 . Над 150 предложения за ново лого на България 0| 4154 |05.04.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ