Реклама / Ads
24| 4926 |18.07.2014 НОВИНИ

БСП бесни на Орешарски за подкрепата за Кристалина

.
Източник: булфото
В БСП са бесни на Пламен Орешарски, че е обявил подкрепа за Кристалина Георгиева.Темата бе най-обсъжданата както сред червените депутати, така и на заседанието на ИБ на партията по-късно вчера. Истината е, че решението за името е на правителството, а Орешарски няма как да не подкрепи Георгиева като българка, особено ако тя има шансове за висок пост, но това не е било консултирано с нас, коментираха червени.
 

Премиерът не бил споделил намерението си дори и със соцлидера Сергей Станишев, който миналата седмица получил мандат от ИБ да преговаря с Орешарски за кандидатура на социалист, пише "24 часа". БСП ще продължава да държи на кандидатурата си за еврокомисар - Кристиан Вигенин, реши ръководство вчера.

Червени разказаха, че напоследък премиерът не слуша никого и никой не може да го застави да направи нещо, което не иска. Дори често прави нещата напук, както стана с актуализацията на бюджета, ядосваха се видни социалисти.

"Не знам премиерът да е подкрепил Георгиева в буквалния смисъл на думата. Казва, че на този етап няма да предложи еврокомисар и се подразбира от подтекста, че би подкрепил Георгиева. Не е говорил в прав текст, че това нещо ще се случи”, опита се да го оправдае Борислав Гуцанов. На въпрос дали в БСП са съгласни с този избор, той обясни, че премиерът е този, който номинира еврокомисар. Като “дипломатически жест” определи подкрепата на премиера за Георгиева пък зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Според него е по-добре сегашното правителство да номинира българския еврокомисар, а не служебното.

“Резултатът от заседанието на Европейския съвет в Брюксел е разочароващ”, коментира пък евродепутатката Илияна Йотова. “Колкото и да са предпазливи политиците, все пак очаквах, че Жан-Клод Юнкер ще предложи конфигурация на следващата ЕК”, заяви Йотова. Тя допълни, че що се отнася до Георгиева, Орешарски е бил длъжен да я предложи. “Имаше вече създадена кампания за Георгиева, но доколкото знам доминиращото мнение на останалите участници е, че този пост трябва да бъде зает от жена социалист”, каза още Йотова.

Нелепо е въобще да говорим, че постът на външен министър на ЕС би могъл да бъде даден на България, след като Сергей Станишев е начело на ПЕС, коментира пък Татяна Буруджиева. Тя обясни, че Георгиева не е номинация на БСП, а на ГЕРБ, като било нормално българският премиер да застане зад всеки българин. “Знаете, че в крайна сметка няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Георгиева, защото в ЕК нещата много силно зависят от квоти и разпределение. Всички тези приказки за номинация за външен министър са лишени от абсолютно всякакво основание. Много лошо е да се пускат фитили на цяла нация”, заключи Буруджиева. Ако България не получи поста на външен министър на ЕС, трябва да предложи за еврокомисар поне 2-3 имена, няма да е сериозно да се отиде само с една кандидатура, коментираха от БСП. И обясниха, че е важно този път България да получи сериозен ресор, а не някой, който е под шапката на други комисари.

“Има възможност следващият български еврокомисар да е социалист, но това зависи от преценката на правителството”, каза Янаки Стоилов. Той уточни, че българският случай е само елемент на общата мозайка на консултациите между лидерите на отделните държави и основните политически групи в ЕС. “Много важно е кандидатурата ни да бъде инициирана от България, а не да идва от някъде другаде, откъдето и да е това място”, подчерта Стоилов. България трябвало да направи преценка за всички възможности за евентуалния ресор, който може да получи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4768 |16.07.2014 Орешарски се срещна с Жан-Клод Юнкер . 28| 5505 |15.07.2014 Орешарски обяви позицията на правителството във Фейсбук . 22| 5459 |14.07.2014 Б.Борисов:Доволни сме от Орешарски и Чобанов за актуализацията на бюджета . 170| 7652 |13.07.2014 Борисов: Арести на Йовчев и Писанчев, Орешарски пръв!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads