Реклама / Ads
16| 4534 |26.04.2011 НОВИНИ

БСП дава антикорупционната комисия на ЕК

.
Сергей Станишев
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви след заседание на Изпълнителното бюро на партията, че ще информират Европейската комисия за удължения мандат на председателя на антикорупционната комисия Валентин Николов. Червените вероятно ще сезират и Конституционния съд по този въпрос.
 

Frognews.bg припомня, че преди да излязат във Великденска ваканция депутатите решиха председателят на антикорупционната комисия да има пленарни сесии. Мястото на Николов, който е от „Атака", след ваканцията трябваше да заеме червеният депутат Бойко Великов. Според левицата това е опит да бъде употребена политически парламентарната комисия и да се използва за атаки срещу представителите на опозицията.

Станишев определи това като „наглост". „Моята прогноза е, че този и други факти ще имат отражения в доклада през лятото", каза той за оценката на Брюксел, която предстои в областите „правосъдие" и „вътрешен ред".

Червеният лидер определи като „срив и провал" предизборните обещания на Бойко Борисов и ГЕРБ.

„Единственото обещание на премиера Бойко Борисов, което е изпълнено, е че Разпети петък бе обявен за почивен ден", допълни лидерът на социалистите. Според него увеличаването на минималната работна заплата и индексацията на пенсиите, предвидено за юли 2013 г., е предизборен ход и „звучи като гавра".

Станишев посочи, че инфлацията от началото на управлението на ГЕРБ е 10%.

Червеният общинар Георги Кадиев заяви, че 500 млн. лв. ще бъдат несъбраните приходи към края на годината. Той посочи, че най-сериозен е проблемът при изплащането на корпоративния данък. „Общият извод е, че кризата се задълбочава заради правителството, а не въпреки правителството", заключи Кадиев. БСП подновява искането си за оставка на финансовия министър Симеон Дянков и екипа му, както и подновяване на екипите на различните агенции заради ниската събираемост на приходите.

Михаил Миков пък попита кога ще бъдат заети квотите, излъчвани от Народното събрание, във Висшия съдебен съвет и какво става с решението на Конституционния съд за изборното законодателство.

Сергей Станишев заяви, че БСП може да предложи солидни кандидатури за членове на ВСС и допълни лаконично: „Но мисля, че резултатът е ясен".

Червените поискаха още правителството да излезе с позиция за евентуални промени в Шенгенската нормативна уредба и апелираха кабинетът ясно да заяви кога България ще стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Според Михаил Миков усвояемостта на средствата по Шенген не е 100%, а 69%. „Сравнено с членството в Европейския съюз, задачата за членство в Шенген е минимална", коментира той.

Експремиерът припомни, че крайната дата за обявяване на номинацията за президент на БСП е края на юли. „Радвам се, че има доста номинации. Лично аз мога да посоча 5-10 души от БСП, които имат по-високо качество от всички кандидатури на ГЕРБ", заяви Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5722 |20.04.2011 Комисията "Кушлев" става комисията "Коларов" . 3| 5969 |31.03.2011 Николай Николов е човекът на Първанов в Комисията за конфликт на интереси . 3| 5625 |17.03.2011 Комисията „Кушлев” иска имущество на добричлия, въртял бардак . 6| 5066 |18.02.2011 Плевнелиев контра на Комисията по дискриминация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads